IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Разваля ли се климатикът при пътуване с отворен прозорец?

Системата при автомобилите работи по различен начин от тази в домашни условия

Много разпространено е мнението, че използването на климатик при отворени прозорци води до повреда. До голяма степен е вярно, ако става дума за домашни условия. При полученото течение въздухът се изпарява и климатикът се включва на максимална скорост, за да компенсира влизаща в стаята топлина. В някои хотели дори са поставени датчици, които подават сигнал или изключват системата, за да не се претоварва системата. Случва се понякога предпазите бушони да изгорят.


климатик


При автомобилите обаче климатикът работи по различен начин. Той събира въздух извън автомобила и го прекарва през охладителите. След това студеният поток влиза в салона през дефлекторите. Климатикът работи заедно с печка и може едновременно да изсушава нагретия от нея въздух, като създава поток, който да е възможно най комфортен за водача и пътниците.

Затова и мощността на климатичната система в автомобила стига не само за работа при отворени прозорци, но и с включена на максимум печка. Неслучайно с такива устройства са оборудвани дори кабриолетите, при които не само прозорците се свалят, но изчезва и покривът. В тях климатикът създава така наречения „въздушен мехур“, който заради по голямото си тегло се задържа в долната част на салона, в областта на седалките.


климатик


В същото време при пътуване с отворени прозорци и включен климатик натоварването върху електрическата система на автомобила расте. Генераторът се натоварва, съответно се увеличава и разходът на гориво. Ако в обичаен режим климатикът харчи 0,5 литра бензин на час, то при отворени прозорци разходът нараства на около 0,7 литра.

Разходите на собственика се увеличават и по още една причина. Това е нарушената аеродинамика на автомобила заради увеличеното въздушно съпротивление. При пътуване с отворени прозорци при скорост до 60 км/ч ефектът не се забелязва. Но когато машината се движи извън града с повече от 80 км/ч, потреблението на гориво се увеличава значително. В областта на задните прозорци се създава турбулентност, тъй като се образува зона на повишено налягане, която изсмуква въздуха от купето и ушите на водача заглъхват.


климатик

Освен това, веднага зад автомобила се образува област на понижено налягане (нещо подобно на въздушна възглавница), където въздухът буквално се всмуква и това затруднява движението. Водачът е принуден да увеличи скоростта, за да преодолее съпротивлението и съответно разходът се вдига. Решението в случая е да се затворят прозорците и така обтекаемостта на каросерията да бъде възстановена.

Затова и най доброто решение за постигане на по нисък разход на гориво е пътуването с включен климатик и затворени прозорци. Така може да се икономиса до литър гориво на 100 км, а освен това е полезно за здравето на водача и пътниците в автомобила. Въздухът в салона влиза през въздушен филтър, който предпазва от прах, сажди, вредните микрочастици от гумите, както и микроорганизми. Това не може да стане при отворени прозорци.

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    vencyara ( преди 2 години )
    Изсушаване на въздуха става от кондензирането на влагата върху студеният топлообменник, а не от печка...
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Неграмотници! ( преди 3 години )
    "въздухът се изпарява", бушоните изгарят от отворени прозорци, климатикът създава въздушен мехур, скорост на климатик, понижено налягане зад автомобила заради отворен прозорец...Как може такава кратка статия да генерира поне 20 нови концепции във физиката и механиката?
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 3 години )
    А автора да вземе и прочете малко за климатиците и тогава да пише статии за тях!
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Hombre ( преди 3 години )
    Въздушен шал се казва при кабриолетите. Air scarf. Затова най-добре панорамен покрив или който няма - мексикански климатик - двата джама отворени.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Прав е авторът, климатикът в калата ми харчи от 0,10-0.85л/100
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ( преди 3 години )