IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Назрява нов проблем между Skoda и Volkswagen

Синдикатите в Чехия не са съгласни с преместването на двата най-печеливши модела в чужбина

Ръководството на Volkswagen AG планира да премести производството на два модела на Skoda извън Чехия и това е на път да предизвика сериозен проблем между двете компании. Става въпрос за Superb и Kodiaq, които носят най-големи печалби на марката.


Skoda завод


Шефът на синдикатите на работещите в Skoda – Ярослав Повсик, който е и член на Надзорния съвет на чешката компанията, заяви, че Volkswagen ще изнесе производството на луксозните Superb и Kodiaq в Словения и Германия, докато друг SUV, който сега се сглобява в завода на Skoda – Seat Ateca, ще бъде изпратен в Испания.

„Тази кампания срещу Skoda вече е прекалена. Трябва ли да лишим Skoda от всичко добро и хубаво, което имаме в момента? Ще се бием на всички фронтове – с правителството, в пресата, с Volkswagen, изобщо навсякъде“, категоричен е Повсик.

Skoda е най-големият износител на автомобили в централна Европа, но нейните успехи понякога причинява търкания в рамките на групата VAG, чието ръководство дори обвини чешката марка, че изяжда печалбите на други компании, най-вече на Volkswagen.

През 2019 година Skoda е произвела 29 298 бройки от Superb, 101 586 от Kodiaq и 98 370 от Seat Ateca в своите заводи в Чехия. В световен мащаб компанията е доставила 1,24 млн. нови автомобила на крайни клиенти, като основните пазари са Германия и Китай.

Снимка: Skoda

0 от 500
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    пропов ( преди 2 години )
    Хахаха щели да се бият! И срещу кого бре! Кой вади нож на баща си?! Шкода е марка на Ваген Груп. А татко Ваген е галеното дете на германските политици. Дет се вика вундеркиндчето на Меркел. И кой ще им скача да им прави революция в това тежко позиционирано семейство?! Чехите са готини, ама малко няка твърде роматично са настроени.
  • #22
    11 rate up comment 1 rate down comment
    До22 ( преди 3 години )
    Ми Чехия защитават, не са кат наште мишки
  • #21
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Бил съм на туристическа обиколка в най-големия завод на Шкода в Чехия Млада Болеслав. На поточните линии са само жълтури. Това обесняваха ексглокзоводите. След промените чехите си запазили виетнамските работници, които ние изгонихме. Работях хем евтино хем качествено. Времето за сгловяне на един детаел върху каросерията е 50 секунди, което било много напрегнато и много истински чехи отказвали да работят при такива условия. Та се питам кого реално защитават тези синдикати?
  • #20
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ахаха отиди да видиш как китайци чкат чахкини.Ти пишеш глупости Чехия е супер мизерия в Сравнение със запада.Айде лека.И дума не може да става за сравнение с Франция Германия и тн.
  • #19
    13 rate up comment 1 rate down comment
    До 19 ( преди 3 години )
    Дори Октавия стига а то има още дооста модели дори следващия Пасат планират да произвеждат в Чехия а тези глупости с богатите китайци в Чехия ги пиши на друг то може и да има но не променя факта че Чехия има 2 пъти по-голяма покупателна способност на глава от населението от Китай и е съвсем близо до Италия и Испания с тенденция да ги мине до няколко години
  • #18
    9 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тука не става въпрос за заплати бе става въпрос че без модели направо ще им закрият Завода в Чехия.А тва че Чехия била богата смех пълен.Дори китайците ходят за евтини момичета в Прага смятай колко са богати.
  • #17
    9 rate up comment 27 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ШКОДА е безсмислена марка пак от Дачия има смисъл щото са евтини ама Шкода нито са евтини нито нищо на същата цена като фв са затова и ще изчезнат както и Сеат.
  • #16
    14 rate up comment 4 rate down comment
    ili ( преди 3 години )
    Октавия се сравнява с Голф не с Пасат. Информирайте се
  • #15
    9 rate up comment 13 rate down comment
    v-1 ( преди 3 години )
    Октавия и Пасат са на един концерн, ама само човек който не е влизал в двата модела и не ги е карал, може да каже че са с едно качество. :)Пасата има по-добра шумоизолация, по- добре оформен инфотеймънт, по-добри материали в интериора, повече опции, окачването също е по-добро (по-добре се държи на неравности)
  • #14
    10 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Октавията с Пасат? Брат, ходи на почивка малко. Качеството на пасата няма нищо общо с това на октавията. Ама нищо!