IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-великата обиколка в историята на Нюрбургринг

Това видео на Щефан Розер с RUF CTR и до днес сякаш си остава без конкуренция по зрелищност

С 20.81 километра дължина в съвременния си вариант, и със 154 завоя, Северната дъга на "Нюрбургринг" е такова изпитание за уменията на пилота, че самият безстрашен Джаки Стюърт я кръсти "Зеленият ад".
 
 
RUF CTR, Yellowbird, Жълтата птица
  
  
Днес в мрежата можете да откриете десетки хиляди видеоклипове на скоростни обиколки, зловещи катастрофи и чудотворни спасявания. Както и, естествено, безброй записи от бордови камери. Много от тях са чисто удоволствие за гледане, но едва ли някоя може да се сравнява с легендарната обиколка на Щефан Розер с RUF CTR Yellowbird през 1989. Неотдавна Top Gear я провъзгласи за най-великата обиколка изобщо в историята.
  
  
Щефан Розер, RUF CTR
  
  
Причините за легендарния статут на това видео са няколко. "Жълтата птица" на RUF е една от най-паметните коли на 80-те, и за кратко дори най-бързата кола в света. Розер, тогава тестов пилот на Auto Motor & Sport, напълно й подхожда като способности. Наистина е удоволствие да се гледа как този небрежно облечен в дънки човек, без никакви ръкавици, състезателни костюми и каски, пришпорва тази изцяло аналогова, без каквито и да било електронни асистенти кола. Почти във всеки завой Розер е с вратите напред (вижте само шикана на 2:44), а понякога го постига дори и в правите.
  
 
Щефан Розер, Алоис Руф, RUF CTR
Щефан Розер (отпред) с Алоис Руф


Един коментатор в Youtube всъщност обобщи колата най-добре: "Ако натиснеш спирачката в завой, презавива. Ако навиеш волана в завой, презавива. В средата на завоя - презавива. Ако ускориш на излизане от завоя, презавива. На неравен път - презавива. Ако караш по права линия, презавива. Поне е предсказуема".


Вижте удивителната обиколка на Щефан Розер с RUF CTR:
 


0 от 500