IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственик на Maybach 62S осъди Mercedes-Benz за 750 000 евро

Делото за дефектната лимузина продължи 6 години

Историите за съдебни спорове между автомобилни производители и клиенти не са рядкост. Настоящият случай обаче не е обикновен. Подробности за невероятната и фундаментална конфронтация между руското представителство на Mercedes-Benz и местно АД станаха известни две години след приключването.


Maybach 62S


Всичко започнало през 2012 г., когато гореспоменатото АД купило на лизинг лимузината Maybach 62S. Радостта от притежаването на луксозен автомобил още в първите месеци, според пострадалата страна, се оказала засенчена от поредица технически проблеми: климатикът работил само в режим на рециркулация, въздушното окачване живеело собствен живот, а при със скорост от 40 км/ч страничната огледалата започвали да се прибират. Разбира се, клиентът решил да си потърси правата.

Няколко обаждания до "Панавто" (руското представителство на Mercedes-Benz натоварва само този дилър с техническото обслужване на Maybach) не довели до осезаеми резултати: някои от неизправностите просто не били диагностицирани, а огледалата, подменени по гаранция, след известно време отново започнали да си държат странно. Всичко това принудило клиента да изпрати официална жалба с иск за замяна на автомобила. Офисът на Mercedes-Benz обаче не сметнал проблемите за достатъчно сериозни и отказал.

Няколко месеца по-късно на същата 2012 година клиентът завел дело, което продължило шест години. За този период били извършени десетки независими прегледи, потвърждаващи фабричния произход на неизправностите. За това време обаче този Maybach вече бил снет от производство и искането на ищеца да получи автомобил със същото качество било заменено с настояване за плащане в брой. През 2018 г. съдът наредил на руското представителство на Mercedes-Benz да плати 742 000 евро на въпросното АД, както и 2300 евро съдебни разходи.

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Вива ( преди 2 години )
    Някой *** няма ли да пише:Шмергел и всички останали?А по-точно:*** и всички останали!
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    elo ( преди 3 години )
    Нормално е защото немската електроника IT ( с години се занимавах с IP ТСР и NETWORK SYSTEM ) е много проблемна. Достатъчно да "откачите" някой (сокет,букса) след това отново го закачате ( наложи ми се при смяна на прореца на вратата ) 6-7 лампички светят трябва непремено до отидете в сервиза за да изтрият грешките.Беше се повредил Стоп машинката 5 лампички светят че не работят; нагревателятна свещите, температурният датчик, change engine, 3-4 дюза, дебитора на въздуха за да се разбере к
  • #10
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Е тя германия лежи от парите на целият ЕС иначе отдавна да са се разпаднали и Саарбрюкен да е отишъл във Франция.
  • #9
    6 rate up comment 5 rate down comment
    до #4 ( преди 3 години )
    че тя отдавна е във фалит и лежи на немските помощи!
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    А какво...нищо не ти се разбира.Малко по-грамотно.
  • #7
    10 rate up comment 10 rate down comment
    АМАН ( преди 3 години )
    100% са му набутали някоя "върната" ( не се знае в какъв вид) и преобразена Бройка :) мато са му върнали километрите и са започнали проблемите:)В Русия е Така...
  • #6
    12 rate up comment 26 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Я кажете за азиатските бклуци и по специално в японските на които от въздушната възглавница хвърчат осколки в лицето на водача и пътниците.
  • #5
    13 rate up comment 15 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 3 години )
    И тия бяха тръгнали да конглокират Ролс-Ройс...
  • #4
    32 rate up comment 23 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 3 години )
    ако всички пострадали от "качеството" на рено го осъдеха, френската държава да е фалирала от деситилетие!
  • #3
    15 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Както се казва: Ето можно только в Росий!