IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

71-годишен вдигна над 750 км/ч с автомобил

Джордж Потийт постави нов световен рекорд за кола с бутален двигател (ВИДЕО)

71-годишният Джордж Потийт е новият носител на световния рекорд за максимална скорост на суша за автомобили с бутални двигатели, след като постигна средна скорост от 756,41 км/ч на пресъхналото солено езеро Боневил в Щатите.


Джордж Потийт


Потийт имаше амбиции и за още по-добри резултати, но трябваше да се откаже от последните си опити заради повреда в двигателя. 71-годишният пилот постигна рекорда с автомобила си Speed Demon, задвижван от двигател Chevrolet с две турбини и работен обем малко над 9 литра, чиято мощност надхвърля 3000 конски сили.

Потийт развива автомобила си за рекорди Speed Demon от 10 години насам, когато се появи първата му версия. Най-сериозният инцидент за Джордж и Speed Demon датира от 2014 година, когато при около 600 километра в час той изгуби контрол над автомобила и катастрофира, но се отърва без сериозни травми.


рекорд


Преди Потийт носител на рекорда за автомобили с бутални двигатели, т.е традиционни мотори, беше Дани Томпсън, който през 2018 година на 69 години постигна средна скорост от 722,19 км/ч от двата опита на соленото езеро, където традиционно всяка година се организират състезания за максимална скорост с най-различни типове автомобили и мотоциклети, а тези надпревари са част от Bonneville Speed Week.

За да постави рекорд всеки пилот трябва да два направи две минавания на трасето с дължина малко над 8 километра, като те трябва да бъдат в рамките на един час и се взима средната стойност от тези две минавания.

Потийт постави рекорда си в четвъртък сутрин местно време, като се възползва от по-хладното време и лекия попътен вятър, а в сряда тимът му се справи с две спукани гуми, които обаче не успяха да провалят програмата му.
 

0 от 500