IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибридите на BMW сами ще гасят моторите си в града

Технологията е предназначена за специални екологични зони в големите градове

За това, че компанията BMW ще „научи“ своите хибридни модели да преминават на изцяло електрическо задвижване в специални екологични зони, стана ясно още преди 2 години. Тогава обаче германският производител само проучваше подобна възможност, а сега вече технологията е готова за серийно производство.


BMW eDrive Zone


Както е известно, властите в много европейски градове водят активна борба за намаляване на вредните емисии, и създават специални зони, в които използването на превозни средства със стандартни двигатели с вътрешно горене е забранено или силно ограничено.

За да помогнат на клиентите си, в BMW решиха да добавят на своите традиционни хибридни модели нова функция – принудително изключване на традиционния двигател с вътрешно горене. Новата технология беше представена, като на първо време ще бъде използвана в два района на големи английска градове – Лондон и Бирмингам. Нейната цел е да намали така наречената „въглеродна следа“, оставяне от хибридните автомобили в големите градове.


BMW eDrive Zone


Благодарение на новата разработка в специални зони силовият агрегат автоматично ще преминава на електричество. Достъп до технологията ще получат всички плъг-ин хибриди (PHEV) на баварския производител, които са оборудвани с последната версия на операционната система BMW 7.0.

Специалните зони ще бъдат посочени на дисплея на картата и на навигацията. Технологията носи името eDrive Zone, като вече е включена в базовото оборудване на някои модели на BMW. С течение на времето тя ще разшири своето действие, като наред са други градове от Великобритания, както и от съседна Ирландия.


BMW eDrive Zone


А ползите от използването на новата система вече се виждат. Първите изпитания на eDrive Zone в Нидерландия показа, че 90% от автомобилистите се движат в града, без да използват двигател с вътрешно горене.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #2
    34 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 3 години )
    Ако не си глокиер, доставчик или таксиджия, в зоната няма как да ти свърши токът. 50 км за plugin хибрид и 300 за чист ел. все ще ти стигнат да минеш през нея. После се дозареждаш автоматично с двигателя или ръчно от ел. мрежата. Не съм чул в авто-форум непрекъснато да се повтаря ами ако ми свърши горивото ко праим. Защото всички ще му отговорят: ми нали имаш стрелка бе, *** ли си. Същото е и с колите на ток. Смяташ 20% резерва и си правиш сметката къде има DC зареждачки по 50 и нагоре kW
  • #1
    37 rate up comment 1 rate down comment
    Електричар ( преди 3 години )
    И какво става, ако ми свърши токът по средата на зелена зона? Колата ще спре, макар да съм с пълен резервоар? Или ще запали и ще почне да запа насред еко зоната?