IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Супермозък ще управлява всички модели на Audi

Технологията Integrated Vehicle Dynamics computer може да контролира 90 системи на автомобила

Всички бъдещи модели на Audi ще получат нова електронна архитектура, която ще свързва в обща мрежа основните компоненти на автомобила. Технологията е получила името Integrated Vehicle Dynamics computer и ще се превърне в единен център за управление на всички агрегати – от скоростната кутия до асистентите на водача.


Audi платформа


На теория това изглежда доста сложно, но от компанията са категорични, че въвеждането на единна електронна платформа е направено точно с обратна цел – максимално опростяване и улесняване на шофьора. Новият „супермозък“, както го наричат в Audi, е 10 пъти по-производителен от използваните в момента средства за обработка на информацията, като той ще може за контролира до 90 различи бордови системи в зависимост от ситуацията.

Самата електронна платформа е универсална, което ще позволи да бъде интегрирана във всички модели на Audi – от компактния A3 да флагманското крос-купе Q8 и електрическото семейство е-tron. На електромобилите „супермозъкът“ ще може, например, да повиши ефективността на работата на системата за рекуперация, която осигурява около 30% енергийния запас на акумулаторните батерии.


Audi e-tron


При моделите от гамата RS новата електронна платформа ще управлява системите, отговарящи за динамиката и управляемостта, като това ще бъде първият случай в историята на технологиите на Audi, когато компонентите за контрол на шасито и на силовия агрегат са обединени в един блок.

Кога именно ще бъде реализирано преминаването към Integrated Vehicle Dynamics computer, засега не се уточнява, но от Audi твърдят, че платформата е готова за серийно производство, така че може да бъде интегрирана в моделите на бранда в съвсем скоро време.

Снимки: Audi

0 от 500