IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren F1 бе оценен на 16 млн. долара

Дали новото творение на Гордън Мъри ще повтори тези успехи?

Легендарният дизайнер Гордън Мъри успя да развълнува феновете на суперспортните автомобили с новото си творение Т.50, като той определи модела като „истинския наследник на McLaren F1”. С което успя да съживи интереса и към класиката от 90-те години, ако той някога е завяхвал, като цените на модела вече са астрономически.


McLaren F1


Пример за това е един F1, оценен от компанията Hagerty, която е специализирана точно в оценяването на класически модели и която работи с най-големите аукционни къщи и организатори на търгове.

В средата на първата половина на 90-те години McLaren F1 излиза на пазара с цена 450 000 британски лири, което днес би се равнявало на 965 000 паунда, като сметнем инфлацията, което е малко над 1,26 милиона долара.

В Hagerty обаче са оценили един F1 на 16 милиона долара, като обяснението е, че от 2008 година насам търсенето на тези редки автомобили расте постоянно и заедно с него скачат и цените. Интересното е, че преди 12 години средната цена на F1, предлаган от различни колекционери е била 1,5 милиона лири. F1 се задвижва от 6,1-литров V12 двигател с мощност почти 630 конски сили, има максимална скорост от 386 км/ч, както и победа в генералното класиране на „24 часа на Льо Ман”. И естествено, три места, като шофьорът е разположен в средата. 

 

McLaren F1


През 2015 година популярният актьор Роуън Аткинсън успя да катастрофира на два пъти със своя F1, което по неофициални данни е довело до най-сериозното обезщетение, изплащано от застрахователна компания, на Острова. Но интересното е, че след това напълно възстановеният автомобил намери нов собственик срещу 8 милиона лири. Според днешните цени на F1 това е неприлично евтини.


McLaren F1 


Шаси №44 от производствената серия на McLaren F1 постигна цена от 15,6 милиона долара на търга на Bonham’s през 2017 година, така че днес 16 милиона явно са справедлива цена за екземпляр в отлично състояние.

Най-вероятно с T.50 ще се случи абсолютно същото, което превръща новия автомобил на Гордън Мъри в сериозна цел на колекционерите, които работят с дълъг хоризонт на изплащане на инвестицията.


 

0 от 500