IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на McLaren F1 показа наследника му

Суперколата на Гордън Мъри ще струва 2,61 млн. евро

Легендарният McLaren F1 всъщност вече си има наследник. Това е моделът Speedtail, който запази конфигурацията с 3 места и подобри рекорда за скорост на своя предшественик. Създателят на F1 – Гордън Мъри, обаче е на различно мнение и затова неговата компания - Gordon Murray Automotive (GMA), създаде напълно нов модел, който е определен като усъвършенстван във всички направления McLaren F1.


T.50 GMA


Появата на средноразмерното купе със задно предаване, което все още си няма име и се нарича T.50 беше анонсирано през 2017 година, а през декември 2019 видяхме и негова първо снимки. Названието T.50 не е случайно, тъй като това е 50-ата работа на Мъри в неговата 50-годишна кариера. А стартът на производство е планиран за януари 2022 година.

Габаритите на T.50 са дължина 4352 мм, широчина – 1850, височина - 1164 мм и разстояние между двете оси – 2700 мм. Дизайнът на машината е максимално „изчистен“, като са премахнати крила, престилки и вентилационни отвори, тъй като аеродинамичните показатели се постигат с поставен в задната част вентилатор. Има и активни елементи, които образуват шест различни конфигурации, предназначени за ускорение, спиране, създаване на максимална притискателна сила, движение по права отсечка с максимална скорост и икономия на гориво.


T.50 GMA


T.50 тежи 986 кг, което е с близо 1/3 по-малко от конкурентите на пазара. Това е постигнато с използването на въглеродни нишки, като теглото на панелите от каросерията и монокока е 150 кг. Стъклата са с 28% по-тънки от обичайното, което също помага за икономията. Двигателят – 3,9-литров V12, разработен от Cosworth, е с тегло 178 кг, като по този показател няма конкуренция сред V12 моторите. Още 80,5 кг. тежи 6-степенната механична скоростна кутия Xtrac.

Направеният от алуминий и титан атмосферен мотор развива 663 к.с. и 467 Нм се развърта до 12 100 об/мин. Той има за задача не само да осигури максимална производителност на писта, но и да бъде подходящ за ежедневно използване. Със съотношение 166 к.с. на литър работен обем, агрегатът държи рекорд сред атмосферните двигатели, използвани в момента.


T.50 GMA


Посочените 663 к.с. не са пределът на възможностите на T.50, тъй като в най-екстремният от шесте режима - V-Max Boost, мощността за кратко време се увеличава до 700 к.с. с помощта на стартер-генератор. В режим GT, предназначен за ежедневно ползване, мощността ограничена на 600 к.с.

Вдъхновеният от кабините на изтребители салон на суперколата е максимално ориентиран към пилота, който има лесен достъп до управлението на различните системи. Седалката на шофьора ще бъде правена по поръчка, а компанията ще предлага и програма за персонализация на автомобила. В салона има още ниши за различни предмети, климатик, мултимедия с поддръжка на Android Auto и Apple CarPlay и премиум аудиосистема с мощност 700 вата.

Още снимки на суперколата - вижте в галерията:

Ще бъдат произведени само 100 бройки от T.50, като всяка ще струва 2,36 млн. паунда (2,61 млн. евро), като в тази сума не влизат данъците и таксите.

Снимки: Gordon Murray Automotive

0 от 500