IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайският конкурент на Rolls-Royce Cullinan се оказа електрически

Всъдеходът Hongqi E-HS9 ще развива мощност от над 500 конски сили

Компанията Hongqi („Червено знаме“), която е част от концерна FAW, е известна с производството на луксозни лимузини за елита на Китай. В последно време обаче тя пусна на пазара и няколко модела за обикновени граждани на страната. Сега брандът показа серийната версия на новия си всъдеход, който ще се превърне във флагман на марката.


Hongqi E-HS9


Кросоувърът с дължина от 5200 мм и 22-цолови колела се казва Hongqi E-HS9, като той представлява естествено развитие на концептуалния модел E115, показан още през 2018 година. За адаптацията на прототипа към сериен модел отговаря главният стилист на FAW – Джайлс Тейлър, който преди това беше главен дизайнер на Rolls-Royce.

Тейлър се присъедини към китайската компания през 2018 г., след като създаде дизайна на Cullinan, който е първият всъдеход на Rolls-Royce. Все пак, трябва да се отчете, че основните елементи във външния вид на Hongqi E-HS9 – най-вече предната част със светодиодна оптика и огромна решетка на радиатора, бяха измислени от китайците още преди привличането на британеца.


Hongqi E-HS9

Данни за техническите характеристики на всъдехода все още са противоречиви. Твърди се, че Hongqi E-HS9 е електромобил, въпреки използването на платформата на бензиновия седан H9. По едни сведения, базовата версия на големия кросоувър ще получи два електромотора с по 218 к.с. - по един на всяка ос, а според други – ще се предлага само един вариант на модела. При него на предната ос ще има електрически двигател с 218 к.с. и 350 Нм, а на задната с 300 к.с. и 420 Нм.

Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 4 секунди, а благодарение на батерията с капацитет 92,4 кВт/ч всъдеходът ще изминава до 600 км. За сравнение, Audi e-tron с по-мощен блок от акумулаторите – 95 кВт/ч и електромотори, развиващи 400 к.с., може да измине до 400 км. Все пак, вероятно китайците са изчислявали пробега по стария цикъл за тестове NEDC.

Още снимки на всъдехода - вижте в галерията:

Снимки: Autohome

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Няма по-гнусно същество от азиатската *** ако изчезнат всичките Светът ще дръпне бая напред.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    пушка е колата, чак ми се сака да съм жълтур да се метна на едно такова, да си драпам ъдете колко лешничета на голямата седалка като диван. па ти си карай гоуфу щото си има "индивидуалност" разбирашли хахаха. не щото си с 2 леа в джоба, ами щото си ценител на хубавия дизайн хахахахаха!!
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    yorval ( преди 3 години )
    да са живи и здрави юнаците от Чайна-Тауна, но тоз як ел.-модел отпреде мяза на русски, респ. щатски камион от 60-те плюс малко копи-пейст от Ролс-Ройса, докато отзаде си е взел изцяло - мот-а-мот дизайна на Рейндж-РоувъРа,т.е. на външен вид тези младежи не са успели да го докарат откъм индивидуалност въпросния модел.