IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко се пести, ако не се превишава скоростта?

Експерти изчислиха разликата при 3 различни класа автомобили

Превишаването на скоростта винаги означава допълнителни разходи за шофьора на автомобила. При това, невинаги става дума само за глоби, тъй като при увеличение на скоростта превозното средство харчи повече гориво. А това се обяснява с помощта на закони от физиката, тъй като машината не само се бори с триенето на колела, но и с въздушното съпротивление.


разход на гориво


Съществуващите научни формули отдавна са доказали тези твърдения. Според тях, съпротивлението се увеличава в квадратична зависимост спрямо скоростта. И ако автомобилът се движи с повече от 100 км/ч, то голяма част от изразходваното гориво се дължи именно на въздушното съпротивление.

Канадски експерти решиха да изчислят необходимото количество гориво, което отива буквално във „въздуха“, за компактен градски автомобил, семеен кросоувър и голям всъдеход. Оказва се, че при движение с 80 км/ч и трите автомобила губят около 25 к.с. от мощността на силовия си агрегат, като показателите им са почти еднакви.


разход на гориво


Нещата се променят внушително с повишение на скоростта. При 110 км/ч първият автомобил губи 37 к.с., вторият – 40 к.с., а третият – 55 к.с. Ако водачът развие 140 к.с. (максимално разрешената скорост в повечето държави), то цифрите съответно са 55, 70 и 80 к.с.

С други думи, прибавяйки 30 – 40 км/ч към скоростта, разходът на гориво се повишава 1,5-2 пъти. Затова и експертите са категорично, че лимитът за превишаване на позволената скорост с 20 км/ч е не само оптимална от позиция на спазване на правилата за движение и безопасност, но и от гледна точка на икономия на гориво.

Снимки: CarExpert

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Не напротив това си е бисер отвсякъде. Но зад това, идва въпроса къде по нашите пътища, са поставени знаците и инф.табели, дали на най подходящите за това места, така че те да са в помощ на водача, за да е информиран и максимално подготвен, защитен от тяхното поставяне,след компетентото дейстие на отговорни държ.органи, превантивно пресметнали оценка на риска на движение по пътищата, та даже и предвидили да се пести гориво от това.Или там където "някой на добра службица" ги е поставил "те така"
  • #2
    8 rate up comment 36 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    *** карат бавно.Скоростта е велико нешто не мога разберя що *** се влачат. Особено с френски ***.
  • #1
    35 rate up comment 2 rate down comment
    Готиното ( преди 3 години )
    Затова и експертите са категорично, че лимитът за превишаване на позволената скорост с 20 км/ч е не само оптимална от позиция на спазване на правилата за движение и безопасност, но и от гледна точка на икономия на гориво.Само аз ли не разбрах вселенската мъдрост, вплетена в това изречение?