IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Renault Zoe разказа играта на Tesla в Европа

Френският електромобил е най-продаваният през първото полугодие

Renault Zoe e най-продаваният електромобил в Европа за първото полугодие на 2020 година, показва изненадващата статистика на JATO Dynamics. Това е втори сериозен успех за френската компания през този период, след като Clio се възползва от забавянията в производството на VW Golf и го измести като най-продавания автомобил изобщо на Стария континент.
  
  
Renault Zoe, Peugeot e208, тест драйв

   
 
През първото полугодие са продадени 37 540 бройки от електромобила Zoe - ръст от около 50% спрямо предходния период. Особено силен месец е бил юни, на който се падат почти 11 000 поръчки. Така Zoe излиза пред Tesla Model 3, VW e-Golf и Nissan Leaf. За шестте месеца колата е продадена в почти толкова бройки, в колкото за цялата 2018 година.

Едната причина за възхода на модела е обновяването му миналата година, след което Zoe получи по-голям обхват с едно зареждане и по-комфортен интериор.
Втората и не по-малко съществена причина е комбинацията между изгодна цена и щедри държавни субсидии за електромобили на повечето големи пазари в ЕС. Обновеното Zое започва от около 32 000 евро във Франция и Германия. Правителството в Париж обаче дава 7000 евро безусловна субсидия при покупка на електромобил, и може да добави още 5000 евро, ако предадете старата си кола с двигател с вътрешно горене. В Германия кабинетът на Ангела Меркел одобри помощи до 9000 евро за електромобил. Това сваля цената на Zoe дори под тази на сравним бензинов модел. Някои дилъри във Федералната република го предлагат дори без начална вноска и срещу суми от порядъка на 69 евро на месец.
   
  
Европа, пазар за електромобили, юли 2020

Eвропейският пазар на електромобили и плъг-ин хибриди, марки по пазарен дял, януари-юни 2020. Данни на IHS Markit, графика BMW


В Renault очакват пазарните им позиции да се засилят още повече след очаквания дебют на други два електрически модела - малкото Renault Twingo Z.E. и бюджетната Dacia Spring, която с цена от около 13 000 евро ще е най-достъпният електрически модел на континента. А с предлаганата от правителствата субсидия ще излиза колкото електрически велосипед. "Електрическата ни офанзива работи много добре", коментира Дени Льо Вот, шеф по продажбите и маркетинга в Renault (специалното му интервю за Automedia.bg можете да видите тук). "А тепърва предстои да поднесем още изненади във втората половина на годината".
 
  
световен пазар на електромобили, юли 2020

Световният пазар на електромобили и плъг-ин хибриди, марки по пазарен дял, януари-юни 2020. Данни на IHS Markit, графика BMW


Данни на IHS Markit сочат, че Zoe е и най-продваният компактен електромобил в света, с пазарен дял около 27%. След него се нареждат VW e-Golf (20%), Nissan Leaf (15%), Hyundai Ioniq EV (10%), BMW i8 (8%), VW e-Up! (6%), Kia Soul (4%), Smart Fortwo (4%) и Chevrolet Bolt (3%). Тази статистика обаче не отчита моделите на Tesla, които са в по-горни сегменти.

Европейският пазар на електромобили и плъг-ин хибриди в момента се оглавява от BMW, Volkswagen и Tesla с по 10% дял, пред Renault  - 8%, Volvo - 8%, Audi - 7%, Kia и Peugeot - по 6%, Mercedes и Hyundai - по 5%

В глобален мащаб обаче преднината на Tesla е сериозна - 21% пазарен дял, пред BMW и VW с по 7%, Renault, Volvo, Audi, Hyundai, BYD и Kia с по 4 на сто.
 
  

0 от 500