IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Салонът на Rolls-Royce Ghost ще има най-чистия въздух

Системата MEPS ще дебютира в новото поколение на седана, което се очаква тази есен

Британският автомобилен производител Rolls-Royce разкри подробности за новата си разработка - системата за пречистване на въздуха Micro Environment Purification System (MEPS), която ще внедри в новите си модели. Според компанията системата ще осигури в салона най-чистия въздух, наличен в съвременните автомобили.


Rolls-Royce Ghost


Принципът на работа на MEPS се основава на силно чувствителни сензори, които измерват количеството вредни вещества във въздуха: частици въглероден окис и прашец, както и някои вируси и бактерии. Когато открие критично ниво на примеси, системата автоматично превключва климатика в режим на рециркулация на въздуха, като го пропуска през филтър, изработен от нанофлийс (Nanofleece). В неговата структура има влакна с диаметър от 120 до 150 нанометра вместо 500, като конвенционалните филтърни елементи, които могат да пречистят целия въздух в салона за по-малко от две минути.

Rolls-Royce започна работа по системата през 2015 г., като оттогава инженерите на компанията се занимаваха с усъвършенстването на технологиите. MEPS ще дебютира в новото поколение на седана Ghost, който се очаква да бъде показан тази есен. Системата може да се управлява дистанционно: шофьорът я включва с помощта на мобилно приложение, за да подготви салона за пристигането на важен пътник.

Броят на новите автомобили, оборудвани с подобни системи, продължава да расте. Пандемията от COVID-19 даде мощен тласък на развитието на технологиите: китайският Geely създаде "антивирусен" кросоувър Icon, а Changan разработи филтър, който почиства въздуха в кабината на 97,7%. Освен това китайските власти разработват стандарти, на които ще трябва да отговаря въздухът в салона на всички автомобили, продавани в страната.
 

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 3 години )
    Тези филтри са бошлаф работа. В африканска България ще се задръстват за 2 седмици и ще трябва смяна за 1000 лева. Ако започнат да вграждат TPA технология - йонизация чрез високо напрежение и колектор, който събира заредените частици + филтър, който разгражда озона и всичко това се мие - без смяна. Бях си взел един Airdog X7S(M) и чистеше невероятно, но го върнах, защото формалдефидът не го разграждаше. Явно имаше дефект. Та това е бъдещето. Тия НЕРА филтри са та.ак!