IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz представи най-мощния автомобил с V8 в историята си

Новият флагман на семейството AMG GT е максимално близък до състезателните коли

Още през есента а 2014 г., практически веднага след премиерата на купето AMG GT, ръководителят на спортното подразделение на Mercedes-Benz – Тобиас Мьоерс, обеща на журналистите, че рано или късно този модел ще получи екстремна названието с името Black Series, която ще наследи едноименната модификация на суперколата SLS AMG. Очакваше се, че тя ще излезе през 2018 г., но това стана факт чак сега.


Mercedes-AMG GT Black Series


Все пак Мьоерс, който в началото на август застава начело на Aston Martin, изпълни обещанието си и Mercedes-AMG GT Black Series беше показан официално преди няколко часа. Както всички представителите на семейството, тази версия също е оборудвана с 4,0-литров битурбо V8 двигател. В неговата основа е използваният досега от семейството мотор M178, но заради многото промени и доработки той получава собствен индекс - M178 LS2.

Агрегатът е с „плосък“ колянов вал, нови разпределителни валове и изпускателни колектори, както и с увеличени турбокомпресори и интеркулери. В крайна сметка, мощността му е увеличена до 730 к.с. и 800 Нм, докато при най-мощната версия до момента – AMG GT R, неговите показатели са 585 и 700 Нм.


Mercedes-AMG GT Black Series


Двигателят е съчетан със 7-степенна роботизирана скоростна кутия AMG Speedshift DCT, която е адаптирана към увеличения въртящ момент и е пренастроена за каране на писта. Благодарение на това, суперколата със задно предаване ускорява от 0 до 100 км/ч а 3,2 секунди, а до 250 км/ч стига за по-малко от 9 секунди. Максималната скорост е 325 км/ч. За сравнение, версията AMG GT R вдига 100 км/ч за 3,6 секунди и развива 318 км/ч.

Каросерията на Mercedes-AMG GT Black Series е с подобрена аеродинамика, като това е резултат от съвместната работа на инженерите и дизайнерите на спортното подразделение. Машината ще се отличава по увеличената решетка на радиатора в стил Panamericana, като получава нова схема за разпределение на въздушния поток. Тя намалява подемната сила на предната ос и подобрява охлаждането на спирачните дискове.


Mercedes-AMG GT Black Series


Освен това, суперколата има нов преден сплитер, който се регулира ръчно в две положения - street и race, а също така нов капак с два големи вентилационни отвора, допълнителни въздухозаборници за охлаждане на задните спирачка, огромно антикрило и практически плоско дъно с „ребра“, които насочват въздуха към задния дифузьор. Активните аеродинамични елементи, които са същите като AMG GT R, осигуряват на GT Black Series притискателна сила от над 400 кг при скорост 250 км/ч.

Регулируемото окачване също е взаимствано от R-версията, както и твърдата, но олекотена конструкция на каросерията. Теглото на суперколата е намалено с използването на карбонови детайли. Калниците са разширени, а за автомобила са направени специални гуми Pilot Sport Cup 2 R MO. В оборудването влизат още керамични спирачни дискове, възможност за изключване на системата за стабилизация, опционален пакет AMG Track с каркас за безопасност, четириточкови предпазни колани и противопожарна система.

Още снимки на най-мощния Mercedes с V8 двигател - вижте в галерията:


Все още не е ясно, кога ще стартират продажбите на най-мощния в историята на марката Mercedes с V8 двигател. Не се съобщават и цената на автомобила.

Снимки: Mercedes-AMG

0 от 500