IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобил разгроми бензиновите коли при дебюта си в рали-кроса

Австриецът Манфред Щол неочаквано спечели етап от първенството на Унгария

Електромобилите често печелят надпревари срещу бензинови автомобили, като това става предимно при състезание по ускорение на писта. Колите на ток обаче имат един сериозен недостатък в сравнение с конкурентите – те са доста по-тежки. Затова е и изненадващо, че именно електромобил спечели състезание по рали-крос в Унгария през уикенда.


Ford Fiesta ElectRX


В случая става дума за преработен Ford Fiesta, който е построен като част от така наречения Project E. Идеята е от 2022 г. такива електромобили да могат да участват на равни начала с бензиновите коли в световния шампион по рали-крос. Засега машините на ток преминават изпитания, като една от тях дебютира в официално състезание.

Зад волана на електромобила Ford Fiesta ElectRX в Унгария беше австрийският пилот Манфред Щол, който има участие в световния рали-шампионат. Той спечели първата квалификация, завърши втори в промеждутъчния етап, след което победи в 1/2-финала и накрая триумфира във финала на състезанието.


Ford Fiesta ElectRX


Втори завърши местната звезда Томаш Карай, който се състезава и в европейския шампионат по рали-крос. Той пилотира новата версия със задвижване на четирите колела Audi S1, която е оборудвана с 2,0-литров бензинов турбомотор.

Електрически състезателни машини за рали-крос ще могат да бъдат построени на основата на собствени шасита и каросерии на отборите, участващи в първенството, но батерията и електромоторите ще бъдат стандартни за всички. Задвижващият агрегат се състои от 3 двигателя на ток със съвкупна мощност от 612 к.с., като е производство на австрийската компания STARD.


Ford Fiesta ElectRX

Снимки: Motor1

0 от 500