IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Климатикът на Bugatti Chiron може да охлади цял апартамент

Компанията разкри подробности за тази толкова важна система в нейните хиперколи

Разработката на климатична система за автомобил не е толкова простото нещо, колкото изглежда. Всеки клиент, който си купува нова кола, очаква в нея да има климатик и дори не се замисля, че той е специфичен за всеки различен модел на пазара.


климатик Bugatti


Нещата са още по-сложни, когато става дума за хиперколи, каквито произвежда компанията Bugatti. В нея има човек, отговарящ за разработката на собствените климатични системи и поставянето им в автомобила. Това е жена – Джули Лемке, която пред Carscoops разкри интересни подробности за работата си.

Госпожа Лемке обяснява, че един от основните проблеми при поставянето на климатик в автомобила е фактът, че всеки човек има различна телесна температура, при която се чувства оптимално добре. Системата трябва да работи ефективно и безшумно, за да може хората в колата да се чувстват комфортно по време на пътуването.

Решаващ фактор при Bugatti е високата скорост на автомобила, която също играе важна роля. Хиперколите Chiron, Divo и Chiron Pur Sport развиват невероятни скорости и по тази причина системите за охлаждане на салона се отличат значително от тези в стандартните автомобили. На тях им се налага да вкарват въздух в колата при скорост от над 250 км/ч и това налага климатикът да бъде проектиран по различен начин.


климатик Bugatti


Основната разлика е, че стъклата на хиперколата, предназначени за спиране на вятъра, са поставени под наклон от 21,5 градуса, докато при стандартен компактен автомобил този показател е 30 градуса. Това добавя и повече слънчева топлина в салона. За да реши този проблем, Лемке и нейният екип залагат на по-мощни компресори за охлаждане – до 10 кВт (13 к.с.). А това е напълно достатъчно, за да може климатикът да охлади цял апартамент с площ от 80 квадратни метра.

Снимки: Carscoops

0 от 500