IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Превозвач открадна 2000 автомобилни ключа и ги продаде за $60 000

Полицията тепърва ще изяснява дали купувачите са били обикновени потребители, или автокрадци

Eдно от най-куриозните разследвания в историята на американската автомобилна индустрия най-после приключи през юни с разкриване на необичайна престъпна схема.
 
  
ключове

 
  
В продължение на почти три години, от декември 2017, се случвало нещо мистериозно с новите автомобили на General Motors, Ford и Fiat-Chrysler, разпращани към дилърите с влак от Ню Бостън, в щата Мичиган. Колите се качвали на влака, окомплектовани с по два ключа, но пристигали при автотърговците само с един. След продължително разследване транспортната компания CSX успяла да разкрие истината: ключовете били крадени от неин служител, на име Джейсън Гибс, който после ги продавал през eBay. 41-годишният Гибс успял да задигне общо 1914 ключа и да спечели от тях около 60 570 долара.

Оказало се, че автомобилите пристигат на товарната гара отключени и с двата комплекта ключове в жабката. Гибс отговарял за товаренето им на влака, и просто прибирал единия ключ в джоба.
  
  
ключове, продажба

   
   
Измамата се разкрила, след като служители на Ford успели да откупят три такива ключа в eBay и по кодовете да разберат, че са от товарени през Ню Бостън коли. Търговецът в еBay бил Кери Рейн, приятел на Гибс във Facebook, а парите се насочвали към сметка с име scarpone21 - името, под което Гибс се подвизава в Instagram. Оказало се също, че пощенските разходи по изпращането на ключа до купувачите се плащат от кредитната карта на Гибс.

Разследването показало също, че огромната част от продадените от Гибс ключове били купени от един и същи клиент в Калифорния, който после ги препродавал, пак през eBay, на цени между 69 и 160 долара. Полицията все още не знае кои са били крайните купувачи - дали автокрадци, или просто хора, загубили своите ключове.

  
  

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    brakeit ( преди 3 години )
    Изобщо не е толкова лесно. Да не говорим, че поръчваш и реално не знаеш какво ти идава, дали с чип или не.Пълни глупости са това.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    brakeit ( преди 3 години )
    Кви са тия глупости само не ми е ясно ? Това сан някакви измислени статии и разкрития ...Все едно да хвана да си продам ключа от колата ми, на кой точно ще послужи и с какво, освен да ми откраднат колата?Ключовете са с чипове и кодировка, няма как да вършат работа на никой ...
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И въпросът ми е , как ще ми помогне ключ от друга кола като си изгубя ключа на моята, нали че е обработен и е закодиран и за да ти го преправят ще ти струва поне колкото , ако ти направят друг от нулата
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Доста необмислено са оставили сумати следи след себе си - на какво са се надявали да не ги хванат при тази елементарна "схема"?