IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Половината нови коли в Норвегия вече са само на ток

Скандинавската държава е лидер и по продажба на хибридни модели

Продажбите на електромобили постепенно растат през последните месеци, като има държави, в които темповете на увеличение на продажби превишават значително останалите. Такава е Норвегия, където от началото на януари до края на юни тази година продажбите на електрически превозни средства достигна 48,2% от общия пазар, съобщава изданието CleanTechnica.


Nissan Leaf


Този показател е рекорд в световен мащаб, като скандинавската държава е и лидер по дял на продадени хибридни машини. Те достигат 69,1% от пазара, като това се дължи на мерките, взети от властите в Норвегия. Те нееднократно обявяват, че имат намерение целият автомобилен парк на страната да се състои само от електрически и хибридни модели.

Съответно, големите автомобилни производители правят всичко възможно за засилване на позициите си на местния пазар. Начело по продажби за първите 6 месеца в Норвегия е Audi e-Tron, от който са закупени 5618 бройки. Второто място е за Volkswagen e-Golf с 3717 продажби, а третото – за Hyundai Kona, чийто резултат е 2486.

На четвърта позиция по продажби в скандинавската страна се нарежда електрическият Nissan Leaf (2179), следван от кросоувъра Mitsubishi Outlander (1986), който е на първо място сред хибридните модели.

Експертите предвиждат, че до края на 2020 г. дялът на електрическите автомобили в Норвегия ще достигне 65%, а този на хибридните модели със зареждане от електропреносната мрежа – до 75%. Очакванията са, че през 2025 г. на местния пазар ще се продават само нови електрифицирани превозни средства.

Снимки: Electrec

0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Как, бе, и тук има коли за по 200 000 евро, но са само за едни, на които номерата им са изключени от камерите за скорост.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Заради новите еко изисквания и ел.системи цените на новите конвенционални мпс-та нараснаха доста и вече доближават цените на ел. колите. Новата базова Октавия например е с 10 000лв по-скъпа от предходната!
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 3 години )
    Че кой ти е казал, че капитализма е по-хубав! В Норвегия има доста отрасли, които вървят. А и те вече имат фонд от нефта, който расте и печели повече от колкото от нефт!
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 3 години )
    Там е разликата, пич! Разликата е че ние и нефт да имахме, пак щяхме да сме на това ниво. Но някой, щяха да са по-богати!
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    див соцализъм е норвегия с данъците на бедните богатите си купуват скъпи автомобили ако спрат добива на въглеводороди за една година норвегия ще се върне в каменната ера като арабите
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Гледам другарете електричаре не са навити така... искат си държавничко да им се налива обща пара щото иначе им било тегаво... цъ цъ цъ кви били комунисти :)
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    До 1ви - Образованието и законността да да... ама от там насетне нищо общо брат! Просто имат късмета, че са копнали в задния двор и е бликнал нефт. Без нефта са тотал щета. Нищо, че опитват да диверсифицират икономиката си без фосилните изкопаеми, които изнасят просто забрави, че ще им се получи по същия начин... На теория и нашта икономика е екпортна ама неаме нефт, и краставци вече нема - само някой друг чалъм и ишлеме...
  • #3
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Абе само за екперимента ако може - спрете субсидиите за 2 месеца да видим колко ще са ти дето си купуват електрички. Без милиардите, които се изсипват от данъците и акцизите на шофьорите с истинските коли ще гледат електрички само на картинка и ще бъркат в щепсела за ток...
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    Така е ама на избирателя начина му на мислене е тиквенски. Всеки ден гледам по светофарите как пешеходци притичват на червено само защото няма автомобили. Докато избирателя е нарушител то и избрания ще е същия. Начин на мислене му се казва!
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Образование, експортно ориентирана икономика, ред и законност - скъпи електромобили. Неграмотност, соц.помощи, олигарси монопол, политически произвол - евтини коли 2 употреба. Моля не ми трийте поста, това не е нападка или злословие към никой, това е горчива за нас извадка / равносметка от реалния ни живот! Затова трябва и ние като тях, трябва да тръгнем най-накрая напред с образование и т.н.за да стигнем до електромобили за по 100-200 х.лв.