IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Само една марка покрива новите екостандарти в ЕС

Моделите на DS Automobiles постигнаха средно 79,9 г/км СО2

Френският производител на премиум-автомобили DS Automobiles е единствената марка, която изпълнява предписанията на ЕС за намаляване на вредните емисии СО2 през 2021 г. Всички модели, предлагани от компанията, не превишават целевия показател от 95 г/км, който става задължителен за всички производители.


DS Automobiles


Към момента гамата на DS се състои само от 3 модела за Европа – кросоувърите DS 3 Crossback и DS7 Crossback, и седана DS9. Средните показатели на вредни емисии, отделяни от техните двигатели е 79,9 г/км СО2, похвалиха се от компанията. И допълниха, че нито един друг производител на премиум-автомобили не може да достигне дори 110 г/км средно.

Новите екологични стандарти влизат в сила през 2021 г., като за всеки грам над позволеното производителите, а не отделните марки, които им принадлежат, ще плащат глоба от 95 евро на продаден автомобил. Според изследване на агенцията Auto Analyst, към момента най-далеч от този показател е германският конценрн Daimler, като съответно той ще понесе и най-голяма глоба.

Очакванията на експертите са, че 10-те най-големи производителя, продаващи автомобили в Европа, ще платят общо 11,4 млрд. евро (средно по 1,4 млрд.). От агенцията посочват, че най-близо до покриване на стандарта е Toyota Motors, но и нейните модели все още не могат да се вместят в нормата 95 г/км.

Въпреки изявлението на DS, че всички модели на марката, покриват новите екостандарти, групата PSA, в която влизат още Peugeot, Citroen, Opel и Vauxhall, е масовият производител с най-замърсяващи модели. Ако ситуацията не се промени, PSA ще плати 1,3 млрд. евро глоба.

Като най-замърсяващ масов модел в ЕС се посочва Renault Clio, докато в премиум-класа и на първо място като най-вреден за околната среда автомобил в Европа е Mercedes-AMG GT, твърди в доклада си си Auto Analyst.

Снимка: DS Automobiles

0 от 500