IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla е готова с автопилот от пето ниво

Премиерата на технологията ще се състои през есента

Не толкова отдавна от американския производител на електромобили Tesla обявиха, че готвят кардинално обновяване на системата за автономно движение. Сега става ясно какво трябва да очакваме от компанията в съвсем близко бъдеще.


Tesla autopilot


Лично основателят и ръководител на фирмата Илон Мъск разкри подробности за новата технологията, която ще бъде използвана в колите на марката. В акаунта си в Twitter милиардерът се похвали, че съвсем скоро моделите на Tesla ще получат напълно безпилотна технология. В момента те са оборудвани с автопилот от трето ниво, който превъзхожда системите на всички конкуренти

Тази технология обаче предвижда намесата на водача в даден момент, докато при новата система това няма да е нужно. Мъск разкри само, че в момента компанията му работи върху усъвършенстване на охладителната система, тъй като по-мощните компютри се нуждаят от по-добро охлаждане, както и че премиерата на новия автопилот трябва да се състои след около 3 месеца.

В същото време в интернет се появиха карди, заснети от видео-регистртор в Tesla Model 3, от което си вижда, че и сегашната система за автономно движение работи отлично. Тя реагира бързо на летяща насреща гума и ловко успява да избегне сблъсъка.



Водачът на електромобила твърди, че автопилотът сам се е справил със ситуацията, като след разминаването с летящата гума бързо се е стабилизирал и е върнал колата в лентата на движение. Във видеото не вижда от кой автомобил излита откъснатото колело, но е ясно, че това става на магистрала, където скоростта е по-висока.

Видео: YouTube

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Фф ( преди 3 години )
    Прав е колегата....хардуерно тесла е на светлинни години напред.Сглобките и т.н. са проблем, но точно затова Мъск избра Германия.Той винаги наема САМО най -добрите, парите нямат значение. Няма как да ги закара най-добрите в САЩ , тая *** там образованите хора не могат да я изтрая.Тук обаче, ще вземе най-добрите .....И колите ще станат еталон....100 %...гледайте след 2 години само!!
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 3 години )
    А какво ще направи автопилота, в случай, че гумата лети... но отдясно има друга кола и ще я удари, ако завие разко?...
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 3 години )
    True story
  • #16
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Тесланар ( преди 3 години )
    Мъск може да обещава каквото си иска, за да помпи цената на акциите, но реалността е съвсем друга, а тя е, че той е ***. Още месец февруари прогнозираше, че до края на април ще има 0 случаи на ковид в Америка. 5 месеца по-късно - повече от 60 000 на ден. Пълен ***, лъжец и измамник.
  • #15
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Тесланар ( преди 3 години )
    Как могат да се публикуват такива глупости в медия без да се прилага дори елементарна критика?Като гледам коментарите на българските ***, те са още по-прости и от чуждестранните им тесланарски събратя.Елон Мъск обещава 5-то ниво на автопилот още от 2016 г. като всяка година само още малко му остава.Вие имате ли представа колко сложна технологично е 5-ниво на автономност?Повечето специалисти са на мнение, че ние сме поне десетилетие далеч от пълна автономност.
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До номер 10 ( преди 3 години )
    "Как ще гледаш първо в огледалото при летяща насреща гума от камион"Точно това имам предвид. Човек няма да има време да погледне в огледалото и може да блъсне някого в дясната лента. А компютърът може едновременно да гледа и летящата гума и да гледа какво има от всички страни.
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 3 години )
    #11 Не е така ако всички в движението са с автопилот, тогава се свежда до минимум човешкият фактор. Е винаги ще има риск за грешка в непредвидена ситуация, но статистически човешките грешки са много повече и водят до много повече инциденти.За законите могат да се уредят, както преди 50-60 години не е имало закони за телекомуникация и киберсигурност, защото не е била масова технологията.
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Нивомер ( преди 3 години )
    5-то ниво не означава ли, че воланът трябва да е излишен и да мога да спя пиян на задната седалка? Освен това трябва да се равнява на водач, т.е., ще се справя като човек в дъжд, мъгла, сняг, кал, дупки по улиците, липса на маркировка, сложни пътни обстановки и всевъзможни необичайни ситуации?
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Автора на видеото изрично е написал че това е ръчна маневра а не на автопилота.
  • #10
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Автопилота е утопия. Това е само залъгалка да се плаща повече и повече. Карането на кола е като всяка професия, искат се умения а не само сляпо разчитане на асистенти. Компютъра може да е много по бърз, но да не забравяме, че хора пишат софтуера.А досега не ми е известен безгрешен такъв. Отдено има неясноти относно застраховките - в случай на ПТП, кой носи отговорност? Ако пак е шофьора, за какво тогава ми е автопилота?