IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сензация: Фернандо Алонсо се завръща във Формула 1

Испанецът ще замести Рикардо в Renault - отбора, с който спечели двете си титли

Фернандо Алонсо ще направи сензационно завръщане във Formula 1 догодина, като партньор на Естебан Окон в Renault, съобщиха няколко независими източника. Испанецът, двукратен шампион с френския тим от 2005 и 2006, се завръща в Renault за трети път, което е рекорд изобщо в историята на F1. Предишните престои на Алонсо бяха през 2003-2006 и през 2008-2009.
  
  
Фернандо Алонсо, F1, Renault

  
  
Алонсо се оттегли от активна дейност преди две години, но сега е размислил. От Renault не съобщават за какъв срок е договорът му, но най-вероятно е за две години. Идеята е испанецът не само да замести напусналия в посока McLaren Даниел Рикардо, но и да помогне с огромния си опит за разработването на новите болиди и за справянето с радикалните нови правила, влизащи в сила от 2022 година.

"Привличането на Алонсо е част от плана на групата Renault да продължи ангажимента си към F1 и да се върне на върха", коментира шефът на тима Сирил Абитбул. "Неговото присъствие е значителен актив на спортно равнище, но и изобщо за марката, към която той е много привързан".
  
   
Фернандо Алонсо, F1, Renault

  
  
"Renault е моето семейство, мястото на най-хубавите ми спомени от Формула 1 с двете ми световни титли, но сега гледам напред", заяви самият пилот, цитиран от F1.com. "Гордея се да се завърна в тима, който ми даде шанс в началото на кариерата ми, и който сега отново ми дава шанс да се завърна на най-високо ниво". Алонсо добави, че отборът иска и има способностите да се завърне на подиума.

Освен за Renault, Алондо е карал също за McLaren и Ferrari, но никъде не успя да повтори успехите от първия си тим. Освен двете световни титли, три пъти е завършвал втори в класирането. Общо 32-те му победи го нареждат като шестия най-успешен пилот в историята. Алонсо е и много близо до абсолютния рекорд за най-много стартове във Формула 1, с 311 зад гърба си. Единствено Рубенс Барикело (322) и Кими Райконен (313) са пред него.

0 от 500