IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin пусна шпионския си автомобил

DB5 Goldfinger Continuation е пълен с джаджи на Агент 007, струва 3,5 милиона долара

Британският автомобилен производител Aston Martin създаде първата бройка на нов, но доста познат спортен модел. Серията DB5 Goldfinger Continuation ще бъде направена в лимитиран тираж от 25 бройки, като всяка от тях струва 3,5 милиона долара. Ръчното сглобяване на колата отне около 4500 часа. Моделът е оборудван с богат избор от "шпионски джаджи", създадени от филмовата компания EON Productions и добили популярност в лентата за Агент 007 Goldfinger.


Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation
 

Моделът DB5, наречен Job 1, е не само още един значителен дизайнерски и инженерен успех, но и първият нов Aston Martin DB5, възроден след повече от половин век. Така програмата Continuation на британския производител на луксозни спортни автомобили отново влезе в историята.

В периода от 1963 до 1965 г. компанията направи по-малко от 900 бройки от DB5, а един от първите му "собственици" бе Джеймс Бонд, който кара колата във филма Goldfinger от 1964 г. Ролята на Агент 007 изпълняваше великият Шон Конъри. Сега, 55 години след като последният DB5 елегантно слезе от поточната линия, в завода на Aston Martin започна работа върху литимираната серия на неговия наследник.

Автомобилите Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation са оборудвани с неща, подобни на тези, които досега можеха да се видят само във филмите за приключенията на тайния агент на британските специални служби. Те са напълно функционални и са създадени от отговорника по специалните ефекти на поредицата Крис Корболд. Всяко от 25-те копия на новите автомобили е оригинална репродукция на DB5 с някои деликатни промени и подобрения, като са боядисани в цвят Silver Birch, в съответствие с оригинала.

Джаджите от филмите за Бонд в екстериора на автомобила включват: димна завеса от ауспусите; симулация на пускане на масло на пътя; въртящи се регистрационни табели отпред и отзад (тройни); симулация на двойни картечници, изскачащи от мигачите; бронирано предно стъкло; изскачащи тарани отпред и отзад; симулация на устройство за рязане на гуми; като опция се предлага подвижен панел на покрива за пътника.


Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation
 

Интериорът пък се предлага със следните джаджи: екран на радар (симулация); телефон във вратата на водача; бутон върху лоста за смяна на предавките; превключване на скоростите на централната конзола; вградено подвижно чекмедже за съхранение под седалката; дистанционно управление за активиране на джаджите.

Още снимки на модела - в галерията:

Автомобилите имат оригинални алуминиеви външни панели на каросерията от DB5, елегантно обвити около автентичната конструкция на шасито от мека стомана. Моделът се задвижва от редови 6-цилиндров двигател с турбо и работен обем от 4 литра. Снабден е с три карбуратора SU и маслен радиатор. Мощността е 290 коня, като работи в съчетание с 5-степенна механична трансмисия на ZF с диференциал с ограничено приплъзване, която праща въртящия момент на задните колела.

Снимки: Motor

0 от 500