IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте серийния автомобил с най-ниско челно съпротивление

Електрическият Lucid Air надминава Tesla Model 3 с цели две десети, развива 378 км/ч

Преди малко повече от десетилетие, или по-точно през 2009 г. петото поколение на купето Mercedes E-Class направи удар на пазара, като постави абсолютен рекорд по отношение челното съпротивление с коефициент, която наистина бе изненадващо нисък  - само 0,24 Cx.


Lucid Air


През последното десетилетие тази стойност беше достигната или надмината от много модели, електрически и с традиционния ДВГ, и вече е нещо като стандарт. Сега обаче електрическият модел Lucid Air, който беше анонсиран през 2016 година и ще бъде официално показан на 9 септември, удари всички в земята с нов рекорд - Cx 0,21.

Електрическият седан, който вече бе показан в официалния си вид, официално е "обикновеният" автомобил с най-добрата аеродинамика в света. Някои суперколи имат по-добър коефициент на челно съпротивление, но сред моделите в неговата категория никой не може да го доближи. Например, номер 1 в това отношение сред автомобилите на Tesla - Model 3, може да се похвали само с 0,23 Сх.


Още снимки на модела - в галерията:


Тъй като челното съпротивление е от огромно значение за автомобилите, задвижвани на ток, рекордът на модела на основаната от двама китайци калифорнийска компания Lucid Motors, му позволява да измине 650 км с едно зареждане и да развие скорост от 378 км/ч.
 

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не вярвам
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Точно този Лусид няма как да окаже влияние върху продажбите на Тесла, защото играе в съвсем друга ценова лига.
  • #8
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Mitsubishi Fan ( преди 3 години )
    "Електрическият Lucid Air надминава Tesla Model 3 с цели две десети" - някой май не познава числата или истинският коефициент е 0.03, 0.01. :D Иначе браво за постижението, скоро доста компании ще избутат Тесла по пътя към лидерството.
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това добре, ама едва ли е толкова ефективна като Тесла и корейските електрички, толкова колкото и тайкана е ефективен...
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    #3 ( преди 3 години )
    Ми то други автомобили няма те са на скици! Тайджана е с по слаб пробег и двойна цена на Теслата и ще чакаш 2г. За да ти го доставят...
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Затварай!
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това е много добре за магистрално каране. И визията й е веднъж. Само защо е тоя централен тунел в купето?
  • #3
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Тесланар ( преди 3 години )
    Коефициент на въздушно съпротивление на Порше Тайкан Турбо е 0.22. Запознайте с други ел. автомобили- стига с тая Тесла.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Фактологически неправилна статия. Сх е коефициент на въздушно съпротивление, или коефициент на обтекаемост, а не на челното съпротивление. Оттук нататък нещата стават логични: колкото е по-дълго едно тяло при еднаква челна площ, толкова по нисък е коефициентът. А Air е доста по-дълга от Модел 3 - в горния сегмент е.
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ""Челното съпротивление на Lucid Air е 0,21 Cx а Tesla ,Model 3, може да се похвали само с 0,21 Сх."" Е!!!