IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Употребявана Skoda Octavia: струва ли си?

Най-продаваната чешка кола в историята има своите проблеми, но те са предимно дреболии

Skoda Octavia е един от най-продаваните нови автомобили на българския пазар - а това означава, че имате и сравнително голям избор, ако искате да си намерите употребявана бройка с проследима сервизна история, а не "вълшебен" нов внос на 107 000 км, "качваш се и караш".
  
  
Skoda Octavia 3
В доста държави в Централна и дори Западна Европа Octavia масово се използва като такси, така че бъдете внимателни с "новия" внос. Към пребоядисвана кола, която показва признаци на износване по педалите и на други по-мъчно видими места, трябва да се подхожда критично, даже километражът да показва традиционните 130 000 км
   
  
Заслужава ли си обаче такава инвестиция, и какви проблеми можете да очаквате дори при кола с ясна история и без тежки удари? Ще се опитаме да отговорим за третата генерация на Octavia, Typ 5E, която бе представена през 2012 и заменена от четвъртата през 2020.

Третата Octavia, нарисувана от Йозеф Кабан, скъса драстично със заобления дизайн на първите две, който бе дело на Люк Донкерволке. Тя бе с 9 см по-дълга от предишната и с 8 см по-голямо междуосие. В резултат колата стана значително по-просторна отвътре, а багажникът й вече побираше 590 литра - абсолютен рекорд за класа и повече дори от някои комби версии.
  
     
Skoda Octavia 3 facelift

Фейслифтът от 2017 лесно се разпознава по разделените предни светлини


Освен това третата Octavia бе далеч по-технологична и с чувствително по-качествен интериор от предишните две. В нея Skoda започна масово да влага и т. нар. Simply Clever решения - дребни, но улесняващи живота хитрости, като вградена стъргалка за лед в капачката на резервоара, или скоба, придържаща бутилката в поставката за чаши така, че да я отворите и с една ръка.

Резултатът й в тестовете за безопасност на EuroNCAP бе един от най-високите за 2013, с получени пет звезди, 93% сигурност на пътниците отпред и 86% - на пътниците отзад. Обновената гама от двигатели и трансмисии също допринесе третата Octavia да се превърне в най-продаваната Skoda за всички времена. Какво обаче трябва да имате предвид, ако искате да й станете втори или трети собственик?
  
  
Двигатели и скоростни кутии - кои да избягвате (ГАЛЕРИЯ):


   
  
  
Други потенциални слабости на третата генерация на Skoda Octavia:

Климатикът: Нерядко при пробег от 80-100 хиляди км отказва компресорът на климатика. Ако ви се случи, експерти препоръчват да смените оригинално влагания агрегат от Sanden с по-издръжливия на Denso.


Skoda Octavia 3
 
 
Вратичката към резервоара:
Ако заключващият механизъм започне да заяжда, ще трябва да смените актуатора, който струва около 40-50 лева. Ако откаже съвсем, ще ви се наложи доста сложен демонтаж.

Страничните огледала: Ако са електрически, в тях сравнително лесно попада влага и кал, която в крайна сметка може да извади от строя електромотора.
 
 
Skoda Octavia 3

Уплътненията на предните врати са слабост при Octavia
 
 
Уплътненията на вратите:
Това е една от слабостите на третата Octavia - уплътнителите на предните врати невинаги си вършат работата достатъчно добре и в купето прониква влага.

Боята: Купето е надеждно поцинковано и ръждата не е сериозна заплаха. Но слоят боя не е от най-дебелите и лесно се поврежда. Трябва да пазите колата от одрасквания и своевременно да остранявате приноса на птичките от повърхността й.


Skoda Octavia 3

Осветителите на регистрационните номера не са добре изолирани и пропускат вода. Подмяната обаче е лесна
  
  
Осветителите на номерата:
Също както и при предишните Октавии, тези лампички са лошо херметизирани и лесно се повреждат. Подмяната на крушката (оригиналната струва към 15 лева) e лесна и можете да я направите сами.

Мултимедия: Сравнително често се случва целият сензорен екран на информационната система да откаже и да се смени още в гаранционния период. Системата е чувствителна към висока влажност.
 
   
Skoda Octavia 3
Интериорът на третата Octavia е несравнимо по-качествен от този на предишните поколения


Заключение

Третото поколение на Skoda Octavia е забележимо по-добро от първите две. Не е от най-надеждните автомобили - потвърждават го и класациите на германската TUV, където моделът обикновено е в средата на таблицата. Но повредите и дефектите най-често са дребни и евтини за коригиране, така че Octavia си остава един практичен избор и на вторичния пазар.

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако е старото 1.6ТДИ 90 коня на комби редовно с 3-4 човек и багаж е нормално.
  • #8
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Таз историйка долу за турбото май е съшита с бели конци....., а може и имате някой нереализиран Фитипалди в службата :)
  • #7
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Явно кола с кола не си приличат и не може да правим заключения на база на отделна бройка. Но моята 1.4 TSI 2014 вървя пет години без нито един проблем, ако не броим изгоряла два пъти лампичка на номера, за която пишат и тука
  • #6
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Твърдо не ( преди 3 години )
    карам 10 годишна, служебна, дизел. 3 пъти вече смяна на турбо-компресор. Проблема започва около 100к километра като всеки следващ изкарва все по-малко км. Сега е на 180к. Ремонтирана е само при официалния дистрибутор, по памет 3500 лв. за смяна на турбо. От там признават, че двигателя е кофти и нямало какво да направят.
  • #5
    20 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Да ама читав премиум на 5-7 години струва колково добре оборудвана Октавия нова. И то преди да започнат премиум проблемите
  • #4
    9 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Шкодата след 100 хил. се разпада се на съставни части и ти оставаш да седиш на асфалта или к'во?
  • #3
    16 rate up comment 10 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Т.е. от всичко написано по-горе излиза, че трябва да се избягват TSI моторите, DSG кутиите и 4x4-то ;). То какво остана: старата атмосферка 1.6 и 1.6 / 2.0 TDI с ръчка ;))). Върха на немското автомобилостроене ;))). Даже както се вижда и окачването вече не е като на старата Шкода, ами сдава багажа бързо.
  • #2
    23 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Имах такава 1.6TDI 105 коня 2015 г. Продадох я преди няколко месеца на 165000 км. Никакви проблеми, само водната помпа трябва да се смени, защото фабричните забиват.
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Проблеми със съединители, окачване, накладки. Това е опита ми от 50000 километра с такава кола.