IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla изпревари дори Toyota и вече е най-скъпият производител

Растящите случаи на Covid-19 се дължат на фалшиви тестове, настоява Илон Мъск

Tesla все още не е дори сред 25-те най-големи автомобилни производители в света, но след поредното поскъпване на акциите си вече е най-скъпият, изпреварвайки дори уж недостижимия лидер Toyota. В сряда ценните книжа на американската компания вече се търгуваха по 1100 долара - петкратно увеличение спрямо същия месец на миналата година, когато вървяха по 230 долара. Така пазарната капитализация на Tesla достигна 205 милиарда долара.
  
  
Tesla, капитализация

  
  
Компанията на Илон Мъск произвежда под 400 000 автомобила годишно и нито веднъж в историята си не е отчитала годишна печалба, но въпреки това изпревари Toyota, която произвежда 9 милиона автомобила и чиято печалба за миналата година бе близо 20 милиарда долара. Капитализацията на японския гигант е 200 милиарда долара при цена от 61 долара на акция.

Ако се калкулират задълженията и вземанията обаче, Toyota все още е първа с обща стойност 284 милиарда, срещу 207 милиарда за Tesla, изчислява статистическата компания Sentieo.
  
  
Tesla, Toyota, акции, графика

  
  
Неудържимият възход на акциите на Tesla продължава да удивлява някои анализатори, които наскоро изчислиха, че дори да утрои сегашното си производство, на компанията ще й трябват 57 години, за да изплати първоначалната инвестиция в ценните й книжа. За сравнение при BMW акциите се изплащат на седмата година. Самият Илон Мъск с един от прословутите си туитове обяви, че акциите на компанията му са "твърде надценени". Тогава цената им бе едва 755 долара.
 
За разлика от Tesla, книжата на традиционните автомобилни производители поевтиняват напоследък заради негативните ефекти от паниката и карантинните мерки около коронавируса. Акциите на Toyota са се обезценили с 12 на сто спрямо февруари.
  
  
Илон Мъск, Tesla

Илон Мъск продъжава да оспорва общоприетото мнение за Covid-19 в САЩ

  
Междувременно Илон Мъск за пореден път се обяви против общоприетото мнение за Covid-19 в САЩ, заявявайки, че отчитаният напоследък ръст в броя на носителите на вируса се дължи на "фалшиво позитивни тестове", и че много хора, починали от други заболявания, се отчитат като жертви на т. нар. пандемия. По-рано Мъск бе казал, че паниката от коронавируса е глупава, а карантинните мерки - "фашистки".

 
 

0 от 500