IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Моделите на Skoda "научиха" 15 езика

Чешките автомобили получават цифровия гласов асистент Laura

Чешката компания Skoda обяви, че оборудва леките автомобили Superb, Kodiaq и Karoq от моделната 2021 година с най-новата мултимедийна система. Всички налични варианти на инфотеймънта, с изключение на базовия (радио Swing с 6,5-инчов екран), сега ще се възползват от третото поколение на цифровата платформа (MIB 3) и ще могат да се похвалят с редица иновации.


Skoda мултимедия


Така например, моделите вече имат вградена SIM карта за постоянна интернет връзка, с достъп до новини и прогнозата за времето, безжичен интерфейс SmartLink за смартфони, както и Android Auto, Apple CarPlay и MirrorLink. След новата Octavia, нейните събратя получиха и цифровия гласов асистент Laura. Тя разбира 15 езика и може "свободно" да съставя изречения на чешки, английски, немски, френски, италиански и испански.

C MIB 3 се появи актуализация "по въздуха" на част от софтуера, по-специално, по този начин е инсталирана навигацията за системата Bolero, както и актуализациите на картите. Чрез системите Amundsen и Columbus от автомобила може да се създаде личен акаунт Skoda ID, който осигурява достъп до редица онлайн услуги. Сред тях е и интернет радио. Същото важи за моделите Scala и Kamiq, оборудвани със системата Amundsen.


Skoda мултимедия


Освен това най-новото поколение на информационно-развлекателните системи осигурява онлайн персонализиране на автомобила. Чрез централния екран водачът може да направи 14 лични профила, плюс един допълнителен. В тях ще бъдат посочени предпочитаното оформление на цифровия приборен панел Virtual Cockpit, настройките на осветлението, на климатика, на асистиращите системите, на положението на седалката и огледалата.

Тези профили се съхраняват в облачния сървър на компанията и постоянно се синхронизират. Трикът е, че настройките могат да бъдат незабавно възстановени във всяка Skoda, съвместима с тази система, тоест, ако собственик на такъв автомобил е взел кола под наем или пък си е купил нова. Изтеглянето на личните профили от облака ще бъде от полза и за автопарка на корпоративните клиенти.

Снимки: Skoda

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 3 години )
    но не и български.
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Споко! От шкода предлагат като екстра срещу 500 лева да не ви инсталират Лаура. Очаква се в скоро време това до бъде най търсената екстра в моделите на Шкода. От Шкода обмислят и нова екстра - само за най-високо оборудваните модели - бутон за управление на климатика вместо управление с тъчскрийн.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Бръм ( преди 3 години )
    Глезотийки ... който правят автомобилите безбожно скъпи.....
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    супер ( преди 3 години )
    Супер, а колко е системата амундсен??? С тия цени на екстрите един Камък гони базовите А клас и единствения...