IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat въвежда нова хибридна функция

Двигателят с вътрешно горене ще се изключва в центъра на града (ВИДЕО)

Хибриди, които могат да се движат без участие на двигател с вътрешно горене, сега се предлагат от повечето производители. Някои компании – например Volkswagen, взеха решение да се откажат от развитието на тази технология и се съсредоточиха върху чистите електромобили.


Fiat


Други производители обаче смятат, че хибридите са далеч по-универсални от колите на ток. Сред тях е и Fiat, където са на път да създадат нова система. Тя предвижда хибридните автомобили да може да влизат в центровете на големите градове, където е забранено използването на двигатели с вътрешо горене.

За да може автомобилите да останат екологични чисти, италианците предлагат хибридите да бъдат оборудвани със система, която автоматично изключва двигателя с вътрешно горене при влизане в зелена зона. Технологията вече се тества в Торино, като е получила името Turin Geofencing Lab. 



Първият автомобил, оборудван с новата функция обаче не е на Fiat, а е Jeep Renegade. Благодарение на навигационната система, машината сама „разбира“, че е в чиста зона в центъра на града и изключва двигателя с вътрешно горене. Разбира се, когато акумулаторите на автомобила се разредят, двигателят се включва сам, но това става само в краен случай.

Подобна система има няколко важни приемущества. Например, автомобилите с изключен двигател с вътрешно горене могат да претендират за безплатни места за паркиране, които в някои градове са предназначени само за електромобили.

Снимка и видео: Fiat

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Градовете станаха гаднички места заради колите в тях. Изпускат отрова и са навсякъде - при първа възможност ги качват и върху дърветата. Дай първо да си изчистим кочинката, където живеем, пък после да мислим за фериботите.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Доста добра идея, всъщност.
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    нЕкъв ( преди 3 години )
    И всички автомобили да бяха електрически ,пак ще си има замърсители и то много по големи.Правителствата на различни държави нарочно отклоняват вниманието на обществото като посочват автомобила за самото зло,въпреки,че автомобилната индустрия има няколко процентов дял от замърсяването в световен мащаб.