IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Употребявано BMW M5 E39: заслужава ли си?

Последният баварец отпреди нашествието на електрониката е сигурна класика. 11 неща, за които обаче да внимавате

Покупката на употребяван автомобил си има своите плюсове и минуси, и за много българи не е въпрос на избор, а на възможности. Но покупката на употребяван спортен автомобил е друга работа: ако изберете грешно, тя може да ви тласне към бездните на личния фалит. Ако изберете мъдро, може да се окаже доходна инвестиция.

  

BMW M5 E39

 
  
Когато става дума за спортни коли втора ръка, няма как в разговора да не изплува BMW M5, от поколението Е39. Много ценители ще ви се закълнат, че това е най-добрият спортен седан с четири врати изобщо в историята. При всички случаи е една от най-добрите машини на BMW. Заслужава ли си обаче като покупка?

Причината М5 Е39 да е толкова тачено е, че то е последният автомобил от пределектронната ера. По-голямата част от него разчита на добрата стара механика, и на сравнително простичко устройство, без множество сензори, датчици и чипове, податливи на чести повреди.
Това означава също ниско тегло, в сравнение с по-късните модели, приятно директно управление и един от най-вълнуващите атмосферни V8 двигатели под капака. Добавете към това и дискретен външен вид, който не привлича излишно внимание към вас, освен ако сами не го поискате. Всичко това прави от това М5 бъдеща класика.

     

BMW M5 E39

   
    
Дебютът на E39 M5 е през 1998 на пролетния автомобилен салон в Женева, а на пазара се появява в самия край на годината. Базирано е на стандартната "петица" от онова време, но е първото BMW M с V8 двигател.

Визуално М5 не се отличава много от обикновената "петица" - различни са 18-цоловите джанти, четирите тръби на изпускателната система, хромираната предна решетка и специфичните странични огледала. В интериора М5 ползва специални седалки и волан, приборите също са различни от стандартните.
    
   

BMW M5 E39

  
   
Е39 е по-широко, по-дълго и по-тежко от своя предшественик, Е34, но също така е и забележимо по-бързо. Осемцилиндровият агрегат с обем 4.9 литра (S62 по кодировката на баварците) е версия на "обикновения" мотор от 540i, но с по-висока степен на сгъстяване, преработени цилиндрови глави, по-мощна водна помпа и с два VANOS модула за променливо газоразпределение.

Благодарение на всичко това моторът развива 400 конски сили (при 6600 об/мин), 500 Нм максимален въртящ момент, и ускорява до 100 км/ч за едва пет секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч, но без ограничителя колата надхвърля 300 км/ч.
   
   

BMW M5 E39

   
   
Това М5 е първото, което ползва алуминиеви компоненти за предното окачване и многозвенно окачване отзад. Скоростната кутия е 6-степенна ръчна Getrag 420G, но с подсилен съединител. Разбира се, има и диференциал с ограничено приплъзване. В края на 2000 година BMW представи и фейслифт, който добави прословутите "ангелски очи" и навигация с DVD, но за щастие не пипна нищо по механиката.
   
   

BMW M5 E39

"Американските" М5 са добра оферта - първо, по щатските пътища по-малко са били излагани на сол и луга, отколкото в Германия например, и второ, заради липсата на автоматична трансмисия цената в САЩ е по-ниска
   
   
Дълги години това М5 бе една от най-достъпните М-коли втора ръка - вероятно защото, при 20 482 произведени бройки, то не е прекалено рядко. Но напоследък цените взеха да вървят нагоре - сигурен белег, че Е39 е бъдеща класика. В Германия те варират между 16 000 и 40 000 евро за нормални бройки, и скачат до над 150 000 за гаражно съхранявани екземпляри с нулев или минимален пробег. Общо взето, 20 000 евро са достатъчни за автомобил в добро състояние, годен за каране.
   
   
BMW M5 E39
Актуални обяви за М5 Е39 в Германия. Средната цена за кола в добро състояние е около 20 000 евро
   
   
Ако ви се занимава с презокеански доставки, в Америка има и по-изгодни сделки. Почти половината от произведените М5 Е39 бяха продадени в САЩ, но в очите на повечето американци те имат един съществен недостатък (за нас - предимство): не се предлагат с автоматични скорости. BMW въведе това извращение чак в М5 Е60. Заради това по щатските обяви се появяват Е39 за 8-10 хиляди долара, макар че средната цена е над 20 000.
  
   
BMW M5 E39

   
    
Колкото до поддръжката, не забравяйте, че германските премиум автомобили никога не са били сред евтините варианти. Макар и без твърде много електроника, М5 има достатъчно екстри и допълнителни системи, удължаващи списъка на нещата, които могат да се повредят. Цените на частите са като за премиум марка.


Най-честите проблеми и разходи при BMW M5 E39 (ГАЛЕРИЯ):


    
     
Изобщо, като всяка по-сложна и способна машина, Е39 M5 изисква повече грижи. Затова препоръката е преди покупката да направите една сериозна сервизна инспекция и да видите колко от тези потенциални проблеми вече са се появили - това може да ви даде аргументи и при пазарлъка.


0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    рфе ( преди 2 години )
    -Нищо не пише за надирането на цилиндрите и буталата....основен проблем при НИКАСИЛА.-Биелните и основните лагери също са проблем....както на всеки перформънс мотор.-Маховикът струва доста пари, но съединителя е 300лв....на 540i и 530D е същия - обикновен 240мм.-Не знам кой ще даде 2к за пробки, но шпера също иска обслужване - и не, не е само масло. И фрикционите трябва да се сменят, защото започват да изпускат и става жалка работа.И те така....
  • #14
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Дърта Мутра ( преди 3 години )
    Бавареца е номер едно,над 30години само баварци карам и само шестаци,кеф цена няма
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 3 години )
    Какво пишете за М5. Като че ли масовият българин се вози на М5тица. Да бяхте направили статия за обикновената Е39тка, поне да информирате масовия потребител.
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    можеш да кажеш примерно Мишлен вместо Мишелин :D
  • #11
    15 rate up comment 3 rate down comment
    До 10 ( преди 3 години )
    Точно на реглажа на предница миналата есен преди мен се беше качил един с Е60 и разпитваше гумаджиите за евтини зимни гуми - накрая май се разбраха за някакви корморан/сава/дебика. Аз със смотаната си френска каруца по думите на ей такива "баровци" какво да кажа като и зимни и летни гуми са ми нови Мишелин
  • #10
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Бръм ( преди 3 години )
    ....."за много българи не е въпрос на избор, а на възможности."... "Цените на частите са като за премиум марка."Е като нямаш възможности къде се буташ.... ама искаш да караш.... Типично за българина телефон за 2 бона на изплащане за 2 години при заплата 1000 лева.20 годишен премиум автомобил, ама няма пари за нови гуми, търси нещо за 30 лева бр. в обявите...
  • #9
    26 rate up comment 8 rate down comment
    Minko ( преди 3 години )
    Винаги се забавлявам когато чета нещо за е39 . Коментарите също са изумителни. Колата е страхотна. Само това мога да кажа.
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    хубаво си е е39. Но като гледам, сме проспали момента, с тия цени, дето гонят 20 000 евро
  • #7
    29 rate up comment 10 rate down comment
    до #1 ( преди 3 години )
    от тройката само Ауди ставали... ами, Ауди са най зле от трите немски премиум талиги . най чупливи и със също така безбожно скъпи чаркове. защо си мислиш, че S6 с 430кс V10 което е години по младо от това М5 държи почти половината цена.. стига с тези аудита, не вървите с напудрените си шкоди
  • #6
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    20 000?!? С много по-малко пари си купувам билет, наем на спортна кола и писта където да се кефя 1 час . Ако си в Германия *** доди , но в българия да гледаш как вехне колата и освен софия-пловдив да няма къде да я разходиш...