IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi стартира проект за нестандартни модели

Първата задача на подразделението Artemis е електрическа спортна кола

Само два месеца след встъпването си в длъжност новият генерален директор на Audi – Маркус Дуйсман, който дойде от BMW, стартира специален проект за разработката на „допълнителни модели“. Това означава разработката на автомобили, които нямат нищо общо със сегашната гама на марката.


Audi Artemis


Новият проект се нарича Artemis (Артемида е богинята на лова в гръцката митология), като ще стартира от 1 юни. Той ще бъде ръководен от Алекс Хитцингер, чиято задача е бързо и без бюрократични задръжки да разработи иновационен модел на Audi. 

Самият Хитцингер е инженер и специалист по моторните спортове, като до момента беше начело на подразделението за безпилотни автомобили на групата Volkswagen, а длъжността му е вице-президент по техническото развитие. Той е създаден на автономния концепта Volkswagen ID.Buzz, като в кариерата си е работил за Toyota и е проектирал двигател Cosworth за Формула 1. С негова помощ Porsche печели  „24 часа на Льо Ман“.


Audi Artemis


Във Volkswagen Group предвиждат създаването на 75 различни автомобила до 2029 г., като тези проекти ще се развиват по план, докато Artemis ще е напълно независим от тях. Новото подразделение е получила задача да разработи и перспективна екосистема за електомобили, като тя ще се разработва в 2 изследователски центъра – в Инголщад (Германия) и САЩ.

Първата задача на Хитцингер и екипът му е създаването на високоефективна спортна електрическа кола, която трябва да бъде готова през 2024 г. Замисълът на Дуйсман предвижда новото подразделение да използва всички ресурси на Volkswagen Group, като благодарение на него Audi ще получи водеща роля за изследванията и разработките на целия концерн. Така Дуйсман ще стане и шеф по изследванията и разработките на  Volkswagen Group.

Снимки: Audi

 

0 от 500