IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW обяви нов мощен дизелов двигател

3,0-литровият редови "шестак" ще бъде монтиран на няколко модела

Разширяване гамата на двигатели благодарение на нов мотор може да се счита за основната новина от BMW в това отношение през лятото. Вярно, строго погледнато, става дума за сериозно модернизирания дизелов агрегат с обозначението B57, но компанията предпочита да използва думата „нов“.


BMW 730d


3,0-литровият шестцилиндров агрегат получи модернизирана система, която се състои от два турбокомпресора с ниско и високо налягане с променлива геометрия, модифицирано впръскване на горивото, подобрена система за пречистване на отработените газове и 48-волтова електрическа "надстройка". Между другото, BMW обяви, че планира да увеличи броя на "умерените хибриди" в гамата от сегашните 14 до 51 модела.

В базовата си модификация новият двигател ще може да развива 286 к.с. и 650 Нм (според оценките на компанията, това е 21 к.с. и 30 Нм повече от предишния). В тази форма се планира той да бъде инсталиран на седана от 7-ма серия във версията 730d с два варианта на междуосие и тип задвижване, а с обозначението xDrive30d моторът ще се появи на кросоувъри X3, X4, X5 и X6. Говори се и за възможността двигателят да бъде монтиран и на обновената "петица".

Любопитно е, че в BMW вече са изчислили възможностите на динамиката. С новия мотор BMW 730d и 730d xDrive ще ускоряват до 100 км/ч с 0,2 с по-бързо - съответно за 5,9 и 5,6 сек. А седанът, в зависимост от модификациите, ще харчи от 4,7 до 5,3 литра гориво на 100 км. Дизелът обаче ще има и по-впечатляваща версия, която ще развиват 340 к.с. и 700. С такъв двигател ще бъде оборудвана "седмицата" и редица кросоувъри, които се планират да бъдат обозначени с индекса M40d.

Снимка: BMW

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Stefan66 ( преди 3 години )
    Х3 3.0 sd -286 к.с. стоково 2007 година,с две турбини''15 години по-късно същото...?Или някой е превеждал с Гугъл или две турбини са по-добри от 4..? Нещо статията ми намирисва
  • #7
    7 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Немското автомобилостроене се крепи от технологичния гигант Рено. Респект!
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    286 коня, не един :)
  • #5
    7 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    мъчат се да спасят каруцата, ама то коня у ряката вече...
  • #4
    9 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Освен ако медиите лъжат. Всеки знае, че Рено преговарят да купи VAG. Само така може да спаси германците от фалит. А плтформи и двигатели дават на Мерцедес. Цялата А-класа е Рено Меган. Има сайтове, в които пише подробности за двигателите, и малките кубатури им са на Рено. Дори на С-класата има 1.6 дизел, който пак е Рено. Сега разбирам, че и БМВ им клинчат за помощ с двигатели и платформи. Спасяват ги, какво да правят!
  • #3
    29 rate up comment 5 rate down comment
    до 1 ( преди 3 години )
    Ако вярваш във всичките глупости които пишеш че Рено ще купят ВАГ, дават двигатели, платформи и т.н. на всички, си болен - потърси помощАко си ироничен маааалко се поизтърка още преди месец. Та спри се
  • #2
    29 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "Този мотор е взет на готово от Рено" - защото Рено нямат автомобил в който да го монтират :)
  • #1
    8 rate up comment 25 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Този мотор е взет на готово от Рено.