IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Свирепото купе BMW M2 също отива в историята

Причината е добре позната – новите екологични стандарти в Европа

Преди няколко дни стана ясно, че съвсем скоро BMW ще спре да продава в Европа много седана M760i xDrive. Производството на модела с мощен V12 двигател ще бъде прекратено през есента. А сега става ясно, че предстои спиране и на продажбите на свирепото купе M2. 


BMW M2


Информацията отново е на изданието Bimmer Today, което съобщи и за спирането на M760i xDrive. Причината е, че двигателите на двата автомобила не отговарят на новите, по-строги правила за вредни емисии на територията на Европа. Те принуждават производители да променят моделната си гама и по този начин да избегнат евентуални глоби за това, че не покриват нормите.

Бързото купе със задно предаване в най-мощните си версии Competition и CS използва двигателя S55, представен през 2013 г. Преработването на този мотор, за да може той да покрие новите екологични стандарти, е прекалено скъпо. Все пак M2 може да се завърне в Европа през 2022 г. с нов двигател, докато M760i няма никога повече да бъде предлаган на континента.


BMW M2


Междувременно, сегашното M2 ще продължи да се продава в Северна Америка и на други места по света, където изискванията за вредни емисии не са толкова строги (поне засега). Същото важи и за M760i, което при следващото поколение на модела ще бъде заменено от напълно електрическа версия.

Снимки: BMW

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 3 години )
    Добре де, те Мките имат малък пазар. Колко ще замърсяват при положение, че в един град има примерно 10 хил малолитражки, 10хил седана, 5 хил. камиона и автобуса и 10 Мки. Влиянието на замърсяването от Мките е 0.0000х процента , то ест никакво.А на тези пърформанс модели и двигателя, и ходовата част са погълнали огромен ресурс за разработка. И сега , аре мерси , ама нямаше нужда.
  • #1
    4 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Един трошляк по-малко. Одобрявам!