IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ще плаща и на клиентите си в Европа

Германски федерален съд реши, че собствениците на автомобили с манипулирани двигатели имат право на обезщетение

Германският федерален съд постанови, че Volkswagen трябва да изплати обезщетение на клиентите си, които са закупили автомобили с манипулирани дизелови двигатели. Това е поредният сериозен удар срещу компанията от скандала, избухнал през 2015 г. и станал известен като „Дизелейт“.


Volkswagen


Решението на съда ще позволи на собствениците да си възвърнат поне част от покупната цена за автомобила. То засяга около 60 000 съдебни дела срещу Volkswagen, които се водят на различни инстанции в германските съдилища.

Досега скандалът струва на компанията повече от 30 млрд. евро, като по-голямата част от тях са за глоби и щети, нанесени в САЩ. Там всички засегнати автомобили бяха спрени от движение, а Volkswagen беше задължен да възстанови разходите на техните собственици.

В Европа обаче властите не спряха от движение колите с манипулирани дизелови двигатели, което накара Volkswagen да твърди, че техните собственици нямат право на обезщетение. Вместо това, компанията беше накарана да замени софтуера за контрола на вредните емиии и трябваше да плати глоба за измама и административни пропуски.

Новото решение на съда обаче ще принуди производителя от Волфсбург да плаща и на клиентите си в Европа, което ще доведе до сериозно увеличение на разходите.

Снимка: Volkswagen

0 от 500