IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Инвеститорите залагат най-много на Tesla

След кризата тя ще бъде най-силният автомобилен производител, показва проучване

По време на прехода на автомобилната индустрия от автомобили с ДВГ към електрически, инвеститорите се доверяват на Tesla повече отколкото на големите концерни като General Motors и Toyota. А цените на акциите на калифорнийската компания само засилват вярата в перспективите й, показва допитване на финансовия конгломерат Morgan Stanley.


Tesla


От началото на годината стойността на акциите на Tesla се е увеличила с 67%, докато тези на Ford и GM спаднаха съответно с над 45 и 42%. Освен това акциите на най-скъпата автомобилна марка в света - японската Toyota, също губят от цената си, около 14%.

Защо се получава това? Според анализаторите от Morgan Stanley, инвеститорите смятат, че след икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия Tesla ще бъде много по-силен от всеки друг автомобилен производител. Финансовата компания проведе проучване сред 25 големи инвестиционни фонда в САЩ с въпрос в коя автомобилна компания биха инвестирали 10 милиарда долара? Toyota, General Motors или Tesla? И се оказа, че 56% биха избрали именно Tesla (GM - 20%, а Toyota - 24%).

Причината се крие в ориентацията на марката към високите технологии. Освен това се очаква продажбите на Tesla да нараснат в близко бъдеще, докато тези на "традиционните" брандове да намалеят с 20-25% годишно. В същото време обаче Morgan Stanley очаква калифорнийската компания да регистрира загуба от 1 милиард долара през 2020 г.

Други финансови експерти обаче отбелязват, че за тях подобно виждане на ситуацията изглежда, ако не странна, то не особено далновидна. Според тях инвеститорите се основават на настоящата пазарна позиция на Tesla, на второ място, това е компания, специализирана в производството на електрически автомобили, и на трето, Toyota още не е обявила плана си за разработване на електрифицирани модели, а той може да доведе не само до шах, но и до мат.

0 от 500