IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пълен отказ от бензин и дизел – Норвегия е готова

В скандинавската държава продажбите на електрифицирани коли достигна 82%

Автомобилният пазар в Норвегия може и да не е голям, тъй като населението на страната е около 5,3 млн. човека. Именно това обаче е страната в света, която най-много залага на проресивните технологии. И резултатите от продажбите през март тази година го доказват.


електромобили продажби


За третия месец на годината само 18% от продадените нови автомобили в Норвегия са с бензинови и дизелови двигател (тези на бензин са едва 8%). Останалите 82% се падат на електрически автомобили и хибриди. Така, именно Норвегия е на път съвсем скоро да стане първата държава на света, която ще се откаже напълно от машините с традиционни двигатели с вътрешно горене, при това напълно доброволно, без някой да я задължава.

Все пак, трябва да бъде отчетен и приносът на властите в скандинавската страна. До края на 2021 г. всички купувачи на екологично чисти автомобили в Норветия са освободени от голям брой данъци и такси. Благодарение на това, електрическите автомобили излизат дори по-евтино от аналогичните бензинови модели.

Най-популярните електромобили в Норвегия за март:

електромобили продажби

0 от 500