IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото Grand Cherokee – хибриди и платформа на Alfa Romeo

Един от най-популярните модели на Jeep ще смени поколенията до края на годината

Настоящето поколение на Jeep Grand Cherokee (WK2) се произвежда от 2010 г., но пенсионната възраст не му попречи да стане най-популярния SUV със средни размери в САЩ за миналата година. От модела бяха продадени 242 969 бройки, което е с 8% повече от 2018 г. Второто място в сегмента зае Toyota Highlander - 239 437 бройки (-2%), а третото - Ford Explorer с 184 653 (-26%).


Jeep Grand Cherokee


В основата на сегашното Grand Cherokee (на снимките) е платформата на всъдехода Mercedes-Benz ML/GL от времена на концерна Daimler-Chrysler, но приемникът му няма да я получи. За моделае приспособена архитектурата Giorgio, използва от кросоувъра Alfa Romeo Stelvio и седана Alfa Romeo Giulia.  Тя е с надлъжно разположение на силовия агрегат, но не е ясно дали инженерите на Fiat Chrysler ще успеят да запазят понижаващите предавки в раздатъчната кутия, за да може Grand Cherokee както и преди да се счита за всъдеход, а не за кросоувър. Във всичи случаи ще се появи и оф-роуд модификация Trailhawk.

Американското издание Car and Driver твъди, че базовият вариант на новото Grand Cherokee ще получи задно предаване и 2,0-литров бензинов турбомотор. Над него ще се разположи вариант с атмосферен 3,6-литров V6, като и двата двигателя ще бъдат част от хибридна система eTorque заради икономия на гориво и намаляване на вредните емисии.


Jeep Grand Cherokee


Plug-in хибридни версии задължително ще има, тъй като без тях Jeep не може да покрие строгите екологични норми в Европа. Най-мощната спортна версия Trackhawk с V8 с механичен компресор ще се предлага само в Щатите.

Салонът на новото Grand Cherokee ще бъде по-голям от този на сегашното поколение на модела, а като опция ще се предлага трети ред седалки. Съществено увеличение на габаритите обаче не се предвижда, тъй като Jeep  предвижда и пускане на по-голям SUV. Той ще се казва Wagoneer/Grand Wagoneer и ще се базира на рамното шаси на пикапа Ram 1500.


Jeep Grand Cherokee


Бъдещото Grand Cherokee ще получи цифров приборен панел и голям сензорен екран на мултимедийната система, а селекторът на скоростната кутия ще бъде във формата на шайба. Качеството на материалите ще се повиши, като ще се предлагат и повече възможности за персонализация.

Премиерата на модела трябва да се състои до края на годината, стига кризата с коронавирусната инфекция да не я провали.

Снимки: Jeep

0 от 500