IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia Telluride e световен автомобил на годината

За първи път модел от Корея печели престижния конкурс

Организаторите на конкурса „Световен автомобил на годината“ обявиха резултатите от тазгодишната надпревара. Традиционно това се случва по време на автосалона в Ню Йорк, но заради пандемията от коронавирус през тази година той беше отложен.


Kia Telluride


За първи път в историята на конкурса печели корейски автомобил и това е Kia Tellruide. Най-големият кросоувър на марката засега се продава само в САЩ и Канада, а също така и в родината си. Това обаче не му попречи да спечели първото място, изпреварвайки на финала Mazda CX-30 и Mazda3.

Kia спечели и още една награда, тъй като за „градски автомобил на годината“ беше избран електрическия Soul EV. За Mazda 3 остана приза за „най-добър дизайн“, докато Porsche Taycan взе две награди -  за „най-добър спортен модел“ и за „премиум-автомобил“.

С най-много победи в конкурса през годините е Volkswagen – 4 (2009 – Golf VI, 2010 – Polo, 2012 – Up!, 2013 – Golf VII). По два пъти печелят  Audi (2006 - A6 и 2014 - A3), Jaguar (2017 - F-PACE и 2019 -  I-PACE ) и Mazda (2008 - Mazda 2 и 2016 - Mazda MX-5). По веднъж голямата награда отива при BMW (2006 - 3-Series), Lexus (2007 - LS460), Mercedes-Benz (2015 - C-Class), Nissan (2018 – Leaf) и Volvo (2018 – XC60).

Снимки: Kia, WCOTY

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Един там ( преди 4 години )
    Отдавна ви говоря, че тези конKypси толкова нагласени и необективни, че няма накъде. Събрали се група жypналя да избират нещо, което не им е работа. Не зная дали им дават директно пари определени производители, но ги обгрижват стабилно, което си е пак подкуп. Имам познат, който работи и пише за АМС. Трябва да тества дадена кола и да напише статия за нея. Производителят му казва, че теста ще го прави в Калифорния. Плащат му всичко, вози се в бизнес класа и го настаняват в най-скъпия 5* хотел.
  • #2
    7 rate up comment 7 rate down comment
    APP ( преди 4 години )
    Вероятно журито на този конглокс е заразено с нов непознат вирус след като този ръбест кашон може да бъде наречен автомобил на годината.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Sas ( преди 4 години )
    Само в Щатите могат да изберат световен автомобил на годината, който се продава в 3 държави!