IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

120 000 евро за Чайката на Брежнев

Първият сериен ГАЗ-14 се продава в Германия, пробегът му е малко над 72 000 километра

Уникални ретро автомобили от СССР често се срещат за продажба не само в Русия, но и в бившите съветски републики, както и в доста европейски държави. Този екземпляр, който си търси нов собственик в германския град Хайлброн, обаче няма аналози в световен мащаб и наистина е музеен експонат. Работата е в това, че този ГАЗ-14 “Чайка" има сериен номер 000001. Той напуска поточната линия през 1976 г., докато автомобилният завод в Нижни Новгород започва официалното производство на този модел едва на следващата година.


ГАЗ-14
 

Целият СССР познава легендарната вишнева на цвят "Чайка", защото тя е подарена на тогавашния председател на ЦК на КПСС Леонид Брежнев на рождения му ден. Как този автомобил се е озовал в Германия и кой е неговият собственик, засега не се знае. Фактите обаче са неоспорими. Автентичността на екземпляра се потвърждава от заводската табелка, на която са изписани годината на производство, модела и серийния номер, както и от специален документ, в който е посочено името на предишния собственик.

Автомобилът е оборудван с оригиналния си V8 двигател, чийто обем е 5526 кубика. Двигателят развива мощност от 220 конски сили и 460 Нм максимален въртящ момент, като работи в тандем с 3-степенна автоматична трансмисия. Пробегът е само 72 588 километра. Настоящият собственик иска за колата 120 000 евро.

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Вярно е, че руските (съветски) класики не могат да се мерят със западните.. Особено за автомобил произведен в 1100 бройки, на ръка, за 11 години и то първият предсериен, подарен на Другаря... Ама чак пък да е на цената на посредствен западен от тази ера... недей така. Кой кошник от 1976 струва 120000 евро? Дори и в перфектно състояния такива, в зависимост от модела и марката, рядко струват над 25000
  • #2
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анти фен ( преди 3 години )
    Ами никой не те кара да я купуваш, а и ти не можеш. Вземи си Голф 1чка и ще си номер едно пред входа на блока в Ботевград. Ти сам каза че тази Чайка е като посредствен западен автомобил.
  • #1
    3 rate up comment 13 rate down comment
    Фен ( преди 3 години )
    Точното доказателство за това колко ниска стойност имат руските возила! Въпреки серийния номер доказващ, че е първата произведена, въпреки величайщия собственик, въпреки малкия пробег и уникалния цвят и искат пари колкото за посредствен западен автомобил от тази ера!