IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безпилотни коли помагат в борбата с вируса

Автомобилите превозват болни и свеждат контактите между хората до минимум

Технологията на безпилотните автомобили все още не e съвършена, но готовите вече превозни средства помагат на хората в борбата с коронавируса. В болница във Флорида (САЩ) автономна машина прави курсове между отделните корпуси, като превозва пациенти и лекарства.

Това съответно помага за намаляване на контактите между медицинския персонал, а на самите болни не им се налага сами да ходят из лечебното заведение. Има и една малка, но много важна, допълнителна подробности – автономните шатъли не пътуват сами. Те се съпровождат от автомобил, в който има шофьор.



От САЩ обаче пристигат и тревожни сигнали, които показват, че развитието на безпилотните технологии може да бъде забавено. Например, един от лидерите в това направление – компанията Zoox, през миналата седмица е уволнила всички свои служители, в това число шофьорите, тестващи колите, както и инженерите.

Твърди се, че след края на кризата уволнените може да бъдат върнати обратно на работа, но това не е сигурно. Фирмата Zoox има 50 автономни автомобила, които тества по обществени пътища в Сан Франциско и Лас Вегас.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500