IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla записа рекорд по производство и доставки

За първите 3 месеци компанията е направила 102 600 електромобила

Компанията Tesla Motors постави нов рекорд за обем на производство, след като през първото тримесечие на 2020 година е произвела 102 600 електромобила, като е реализирала на пазара 88 400 от тях. Това е най-добрият резултат за такъв период в историята на американската марка.


Tesla фабрика


Това е постигнато благодарение на пускането в серийно производство на новия модел – компактния кросоувър Tesla Model Y, чиито доставки до клиентите стартираха в началото на март. Именно този електромобил стана юбилеен за бранда, тъй като от него е произведена милионната машина на Tesla.

Според отчета на компанията, за първите 3 месеца на годината са произведени 15 390 екземпляра от Model S и Model X, а на клиенти са доставени 12 200. За същия период от конвейера са слезли 87 300 бройки от Model 3 и Model Y, като са доставени 76 200.

За сравнение, през първото тримесечие на 2019 г. Tesla е произвела 63 000 машини, а е доставила на клиенти 77 100. Тогава обаче компанията има сериозни проблеми с изпращането на колите до клиентите си Европа и Китай.

По-късно миналата година американският производител пусна нова „Гигафабрика“ в Шанхай (Китай), където беше съсредоточено производството на най-достъпния модел на Tesla – Model 3. Започна и подготовка за изграждане на завод край Берлин (Германия), където ще се произвеждат не само електромобили, но и акумулатори. 

В момента предприятията на Tesla са спрели заради пандемията на коронавирус COVID-19. 

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 години )
    На мен ми харесва Тесла като концепция за кола, външно става също, интериора... не много, ускорението до 100 винаги е било важно, а тук за цената си получаваш точно толкова, колкото ми трябва. Ако караш 90% градско и имаш къде да я зареждаш (живееш в къща е най-добре) това е колата. Има S-ки по 50к, а 3-ки по 60к, аналогична бензинова кола с такова ускорение цената би била по-висока. По амс сравниха 3 с бмв 330 и написта теслата го би, както и по всички други показатели, освен дрифта на асфалт..
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Перник ( преди 3 години )
    И ВАЗ тоже в период па...!
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Мазда ( преди 3 години )
    До #6Бе да измислиш и да пуснеш кола от нулата си е предизвикателство. В случая - електромобил, който не прилича на кубчето на Рубик, има страхотна визия и параметри, цената също е приемлива. Няма смисъл да сравняваш Тесла с останалите големи акули в автомобилостроенето, стартът им е започнал в различни векове...
  • #6
    0 rate up comment 13 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Произвели 1 млн коли общо.Смешки в сравнение с останалите производители.И то за 10 години.И то без да печелят досега.Чудеса , ръйш, без ничия намеса работиш 10 г. за Бог да прости,в това време например тойота произвела поне 100 мл. коли и спечелила милиарди ,а фокусниците от калифорния ей така си бачкат за кеф.Няма такъв *** форум като тоя. И да си слушат вятъра в колата, докато дойде репатрака да ги закара до зарядното.
  • #5
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Абе, тея кога щяха да фалират? Къде е ВАГи-налната изтривалка на сайта да ни припомни, кога?
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    пепе ( преди 3 години )
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Мазда ( преди 3 години )
    Тесла си е номер 1, евалата!
  • #2
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Еее ( преди 3 години )
    Целият свят е в "рецесия" - спира консуматорското безумие, да ходиш за цигари с колата. В Китай, Париж, Милано гражданите се убедиха, че небето е синьо. Найлонови торбички няма. Едно време всички ходехме с мрежичка да пазаруваме. Малко топче в джоба, а побира маса неща и не се къса. Ще си получат хората електрическите коли - с 2-3 месеца закъснение. Тъкмо за лятото да им се радват отворени тавани, джамове и слушаш само вятъра и аромата на гората.
  • #1
    2 rate up comment 14 rate down comment
    Брандо ( преди 3 години )
    Интересно е че имат огромни тежести и как ще излезнат от ситуацията при спряло производство ...