IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият в историята състезателен Golf се продава

След ъпгрейда през 2012 година, моделът получава 1,8-литров двигател с мощност 175 коня

Една от най-старите аукционни къщи в света - RM Sotheby's, продава първият в света състезателен автомобил Volkswagen Golf Mk1 в яркочервен цвят. Наддаването ще се проведе през юни.


Първият състезателен Volkswagen Golf Mk1


Моделът е разработен от Ролф Нотеле и ателието му Nothelle Motorsport за участие в състезанията от клас Group 2. За първи път е показан по време на Гран при на Белгия на пистата в Золдер през 1975 година.


Първият състезателен Volkswagen Golf Mk1


Първоначално автомобилът е оборудван с 1,6-литров редови четиритактов двигател с мощност 162 конски сили. По време на състезанията този Volkswagen Golf успява да спечели няколко победи, първата от които е за Гран при на Германия на писта "Хокенхайм".


Първият състезателен Volkswagen Golf Mk1


През всичките тези години автомобилът се съхранява в ателието на създателя му, а през 2011 г. уникалният Volkswagen Golf Mk1 е модернизиран. С пълното му възстановяване се заема Маркус Нотеле и го показва по време на фестивала Techno Classica в германския град Есен през март 2012 г.


Първият състезателен Volkswagen Golf Mk1


Инженерите на Nothelle Motorsport заменят оригиналния двигател с 1,8-литров, развиващ 175 к.с., монтират карбуратори Weber 45 DCOE и безконтактно запалване. Добавени са джанти BBS, окачване Uniball и състезателна спирачна система с четири бутални апарати отпред и двубутални отзад. След ъпгрейда този Golf е в отлично състояние и напълно готов за пистите.

Снимки: RM Sotheby's

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Когато гоуфа триумфира на пазара, и по пистите,вЯпония още палят колите с манивела.И се произвеждат невероятни шедьоври.
  • #1
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Гоуф единичката е доста посредствена кола, единствено варианта с гюрук си струва- бял салон , напречна греда за лятото си е доста прилична ***.