IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасни ли са за здравето ароматизаторите в колата?

Не са чак толкова безобидни, за каквито ги смятат повечето шофьори

За много шофьори те са част от стандартния инвентар на превозно средство, други ги намират за просто неудобни – дръвчетата Wunderbaum висят в колата и се предполага, че осигуряват "освежаващ" въздух и атмосфера. Но ако вярвате на различни изследвания, висящите освежители не са толкова безобидни, колкото се твърди.

 

Wunderbaum

 

Освежителите обикновено се състоят от абсорбиращ картон, напоен с различни, изкуствено произведени аромати и други „помощни средства“. За да се регулира потока на ароматите, освежителите за въздух често са поставени в пластмасова кутия. За употреба в началото трябва да се отстрани само малка част от обвивката, за да се предотврати прекомерното изтичане на химичните вещества.

Информацията на опаковката обаче често се игнорира и пластмасовият филм се отстранява напълно още от самото начало. По този начин големи количества аромати достигат до интериора на автомобила за кратко време, което може да доведе до главоболие, но в по-лоши случаи дори до високо кръвно налягане, дразнене на лигавиците или астма.

Освен неправилната употреба на освежителите за въздух, самите съставки в много случаи са причинители за здравословни проблеми. Независимите тестове на продукти редовно установяват, че повечето от тестваните ароматизатори надвишават многократно пределно допустимите стойности за летливи органични съединения, изпускани във въздуха. В някои от тестовете превишението е с до 20 пъти. В хода на проверките са открити и причиняващи алергия съставки, както и пластификатори, за които се подозира, че могат да увредят детоксните органи като черния дроб или бъбреците.

 

Wunderbaum

 

Ароматизаторите могат да бъдат опасни в комбинация с цигарен дим. Заедно с газовете от ароматно дърво могат да се създават смеси, които са многократно по-канцерогенни от цигарения дим. Фините прахови частици се свързват със съставките на цигарения дим и могат да се „утаят“ добре в човешкото тяло (източник: Германска професионална асоциация на отоларинголозите).

Но ако все още не искате да се лишите от освежаващите ароматизатори в колата, препоръчваме ви поне да обърнете внимание на съветите на реномирани тестови институти (като Ökotest в Германия).

При съставянето на ароматите също трябва да се внимава да се използва възможно най-малко изкуствено произведени съставки и да се включи най-високата възможна част от естествените маслени есенции.

 

Wunderbaum

 

Добра алтернатива се ароматизирани сашета, в които няма никакви изкуствени добавки, напр. пълни с треви, лавандулови цветя или портокалови кори, при условие че нямате алергия към използваните съставки.

Независимо дали ароматите са изкуствени или естествени, интериорът на колата винаги трябва да бъде добре проветрен и съществуващите миризми не трябва да се наслагват на други аромати.

Снимки: Autorevue

 

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #6 Точно за пакетиране говорих. Всичко се внася отвън и се пакетират някъде в Европа, за да се напише, че е произведено в ЕС, а то не е реално. Така е с много стоки. Немските коли в повечето елементи са производство в Китай. В Германия арабелите и дюнерджиите ги сглобяват и накрая на продукта се пише произведено в Германия. Не е само при колите, а и при почти всичко. Пише ли произведено в Германия да знаете, че там е сглобено само. Къде в Свищов е този цех? Навремето завърших Академията Ценов.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 3 години )
    В Свищов ги пакетирахаж- само ги пакетираха. Нямаше човек който да издържи и месец! Никога не съм слагал ароматизатор в колата точно по тази причина!
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #4 Произвеждат се в слаборазвити държави, защото производството е изключително вредно. Ако пише, че е производство в някоя европейска държава е лъжа. Концентрата и борчетата се правят в Китай най-вече. Двата елемента се доставят в Европа и най-често в Полша в цехове с херметични производствени процеси борчетата се напояват с концентрата ароматизатор и се пакетират. ръчно производство няма, защото е изключително вредно и карциногенно.Доказано е такова, а вие дишате аромата в колите.Не,мерси!
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Питайте работниците в цех за ароматизатори какъв ад е.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    источници - печатна грешка. Буквата С да се замени със З!
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #1 Оооо, няма начин щом са руснаци да не са глупости! Нали така джендърче? Важното е какви хубави неща ти продават добрите и грижовни западняци, а руснаците нищо не разбират. Интересното е обаче ти по какъв критерии установи, че това са глупости? Само по критерии, че руснаци са го написали ли? Ако се поинтересуваш малко повече и прочетеш западни источници ще разбереш, че написаното е самата истина. Те дори казват, че тези ароматизатори са карциногенни. Такива са ароматни свещи, пръчки и т.н.
  • #1
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пак руските глупости...