IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mitsubishi купува 10% от Renault?

Освен финансова помощ за френската марка това ще доведе и до засилване на връзките в алианса

Японският конгломерат Mitsubishi Corp обмисля евентуално закупуване на 10% от акциите на Renault, съобщава френското издание Les Echos, като се позовава на свои източници. Подобен ход ще укрепи съюза, в който освен двата автомобилни производителя влиза и компанията Nissan.

Това е един от обсъжданите десетки варианти за бъдещето на алианса. Обмислят се също така планове за преструктуриране, затваряне на заводи и други схеми за икономия на разходите, които предвиждат сериозни промени в капиталовата структура на тристранния съюз, уточнява вестникът.

Renault

Трябва да се уточни, че в случая става дума за Mitsubishi Corp, която притежава 20% в автомобилния производител Mitsubishi Motors. В същото време Nissan е най-големият акционер в компанията, като притежава и 15% Renault. На свой ред френската компанията има 43-процентов дял в Nissan.

От Renault не коментираха съобщението, но не е тайна, че компанията се намира в доста затруднено положение, което допълнително се усложнява и от ситуацията с коронавируса, която затвори всички автомобилни заводи в Европа. Появиха се дори твърдения, че френската държава ще национализира Renault, като в момента тя държи 10% от акциите на компанията.

Снимка: Renault

0 от 500