IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Peugeot отписа купета

Жан-Филип Импарато предрича същата съдба и на седаните

Ако погледнете, какво предлагат автомобилните производители в наши дни, ще откриете шокиращото отсъствие на автомобили с две врати. Да, все още има примери за машини от този вид – като Chevrolet Corvette, Ford Mustang и някои други, но като цяло техният брой е малък.

В интервю за Autocar генералният директор на Peugeot - Жан-Филип Импарато, посочи причината за „гибелта“ на купета. А тя е, че за разработката на автомобили от този клас никога не стигат инвестиционни капитали. Импарито е категоричен, че самият той много обича такива коли, като това важи и за повечето хора в автомобилната индустрия, но финансиране на разработката на модели с две врати е сериозна пречка

Peugeot 407

“Ще ви дам пример. Volkswagen дълго време произвеждаше Beetle, защото той се харесваше на хората, но в крайна сметка се отказа от този модел. Новите технологии – електромобили, внедряване на 5G, автономни превозни средства и др, носят огромни финансови загуби. И те ще се нуждаят от огромни ресурси през следващите 10 години“, обясни Импарито.

Заради всичко това, производителите на автомобили се стремят да не изостават един от друг. Съответно, те пускат на пазара коли, които се продават в големи тиражи, а купетата просто не са такива. Според шефа на Peugeot, същото вероятно ще се случи и със седаните, като някои компании вече не предлагат такъв тип коли в гамата си.

Снимка: Peugeot

0 от 500