IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се предпазим от крадци, ако колата ни е с Keyless-Go?

Техниката за безключов достъп е удобна, но намалява защитата на автомобила

Как да се предпазим от крадци, ако колата ни е с Keyless-Go?

Системите за комфортно отключване, които често са обозначавани като Keyless-Go (патентовано име на Daimler AG), позволяват автомобилът да бъде отключен и стартиран, без да държим ключа в ръка. Самото стартиране се извършва с натискането на бутона Start. Тази система е възможна чрез вграждането на сензор за близост, който събужда системата от спящ режим, а бордовата система влиза в приемащ режим. Но защо това безключово стартиране да е проблем за сигурността?
 

Комфортно отключване/кражби


Така нареченото „комфортно отключване“ е изключително приятно за шофьора. В същото време то е изключително комфортно и за крадците. Те използват техниката, за да откраднат колата посредством „удължаване на сигнала“.

Това е нужно, когато между автомобила и ключа има по-голяма дистанция. В един тест на австрийския автомобилен клуб ÖAMTC само 4 от 273 автомобила са били защитени от хакерски атаки. 

Какво правят крадците? Един от тях приближава мястото, на което е оставен ключът за автомобила и посредством „удължител“ изпраща сигнала към автомобила, за да бъде той спокойно отключен от втори крадец, който се качва в него и изчезва необезпокояван.

Как може да се противодейства на това? На първо място, ако не оставяте ключа близо до вратата на къщата или жилището си, за да не може да бъде прихванат сигналът с лекота. Това е особено валидно, когато автомобилът е паркиран близо до входа.

Германската полиция препоръчва при слизане от автомобила да се внимава за подозрителни типове с куфарчета или по-големи чанти. Тъй като техническите средства на крадците могат да бъдат и компактни, например смартфон, това не дава 100-процентова сигурност.
 

Комфортно отключване/кражби


Не толкова елегантно, но ефективно решение е автомобилният ключ да бъде опакован в алуминиево фолио. Така се създава защита срещу сигнала, а крадците вече нямат шанс да го уловят. Тест дали системата е ефективна може да бъде направен, ако с опакования ключ застанете пред автомобила и той не се отключи. Недостатък на този тип защита е, че преди всяко отключване на автомобила ключът трябва да бъде разопакован от фолиото - което до голяма степен обезсмисля удобството на безключовия достъп.

Хладилникът също е добро място за защита, на теория. Той е не само добре изолиран климатично, но и предпазва срещу чужда намеса. Същото важи за микровълновата фурна или проста кутийка от бира/безалкохолно.

Някои производители на системи за комфортно отключване предлагат възможност те да бъдат временно деактивирани – в повечето случаи с двукратно натискане на бутона за заключване. Това повишава сигурността, но също отнема от смисъла на "екстрата".

 

Комфортно отключване/крадци


Препоръчително, но също така не особено елегантно, е автомобилът да бъде подсигуряван и с други системи против кражба – например с блокираща система на волана, наричана по народному „бастун“.

По-елегантно и практическо решение са защитните калъфи, които се предлагат за ключовете на много производители. Те защитават предавателя на ключа и го предпазват от чужда намеса.
 

Снимки: Autorevue


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Ivaylo ( преди 2 години )
    Най-добрият вариант за заключване е, ако се използва защита за ключа. Аз взех моята от KGuard
  • #10
    9 rate up comment 1 rate down comment
    abc ( преди 4 години )
    Колата не гаси мотора умишлено, когато ключа "изчезне".Много е лесно да го направят, но целенасочено е направено така зарада безопасност.Представете си, че сигнала от ключа не се получава, поради някакви околни електромагнитни смущения. Или пък просто батерията на ключа се изтощи. И какво... Докато си изпреварвате и да ви изгаси мотора и да се претрепете ли искате?...
  • #9
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Говорим за коли все пак, а не за Рендета!
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Качваме се с на колегата да закараме два сценика, току що продадени , на клиентите.Колите са паркирани една до друга и се отварят оше като се доближиш.Сядаме, палим,ключовете са в джоба съответно, само че били разменени.Аз пристигнах, излязох от колата и като се отдалечих на метър се заключи и не мога да я отворя, същото става и с колегата.Та се наложи да идва един друг и да разменяме ключовете.Та, палиш, тръгваш, караш, но повече ако я загасиш няма палене.Личен опит.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До #8 ( преди 4 години )
    "...и след има няма 200м спира " - не, не спира освен ако крадецът не я изгаси."Да не говориме че моята се отключва на няма и 40см като съм до нея, по далече ниенте." - е, нали вторият автоапаш е до колата с другото устройство, и симулира с него, че ключът е до нея. Съответно отключва, влиза и пали. Качват се двамцата и заминават.Колата предупреждава, че ключа го няма в колата, но не се гаси както ти си мислиш :)Закарват я някъде, където спокойно да и направят ключ и си Чао
  • #6
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Шоо ( преди 4 години )
    Просто деактивирайте keyless-go и минете без тая екстра...
  • #5
    2 rate up comment 5 rate down comment
    младен ( преди 4 години )
    ..удължител изпращат сигнала към автомобила, за да бъде той спокойно отключен от втори крадец, който се качва в него и изчезва необезпокояван."...и след има няма 200м спира освен ако гепарда не седи постоянно до ключа и не удължава с десетки километри. Да не говориме че моята се отключва на няма и 40см като съм до нея, по далече ниенте.
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А-ха-ха-ха Ще имаш безключов достъп до автомобила и ще го заключваш с *** :D
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Всички знаят как Застрахователите "обичат" да изплащат каквото и да било, още по-малко откраднат автомобил. Другото, което е че не само плащат с голямо закъснение ами и не цялата сума получаваш т.е. 70-80% от договорената сума. Като цяло са си мошенници от всякъде.Има други начини да си защитиш автомобила, но това пак не те спасява, ако дойдат с репатрак.
  • #2
    10 rate up comment 10 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Това е една от екстрите, които нямат голям смисъл. Всичко е мързел.Повече от 20 години имам кола и никога не ми е тежало да я запаля с ключ и да я заключа с ключ.