IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарна колекция на Lancia се продава

Сред автомобилите в нея са забележителните Delta и 037 Group B

Легендарна колекция на Lancia се продава

Ако се чудите жива ли е днес легендата за Lancia, проверете последните обяви на автокъщата Girardo & Co от Лондон, която продава шест от най-добрите състезателни модели на марката.

Цената е 6,8 млн. евро или малко повече от милион на кола, с което се потвърждава, че макар днес италианската марка да е сред аутсайдерите в промишлеността, миналото й е част от автомобилната митология.

Delta S4 Corsa и 037 Rally Evo Group B са автомобили, които нямат нужда от представяне, но и останалите четири предлагат достатъчно спортен чар, с което подчертават какво се предлага тук.

lancia

Моделът 037 е бил опознавателната кола на световния шампион от 1978 г. Марку Ален за 1984 г. Delta печели рали Миле Миля през 1986 г., а в колекцията е и машина, стартирала в Льо Ман през 1982 г., LC1 от Група 6.

Още по-вълнуващ е моделът на Lancia LC2 от Група C, застанал на старта на Киалами 1000 през 1984 г., тъй като той все още може да се използва за състезания и днес, стига на пилота да му стиска да се качи в туин турбо V8-чудовище. Друг модел е Delta HF Integrale 8V от Група А с 36 победи в рали състезания и невероятния болид от Група 5 на Льо Ман за 1981 г., Beta Montecarlo Turbo.

Макар да идват от славната ера на състезателните модели на Lancia, моделите от колекция Campion, носеща името на състоятелния господин, който ги притежава към момента, Джон Кампиън, не носят бойни белези. И макар някои от тях да са в състояние за изложба, вероятният купувач ще бъде по-привлечен от историята, свързана с олекотените панели, вместо с блясъка на боята им.

Публичното представяне на колекцията ще бъде извършено през уикенда на конкурса Palm Beach Cavallino Classic във Флорида. Ако интересът към автомобилите не е достатъчно голям, Girardo ще ги представи и в Европа.

Снимки: Pistonheads

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500