IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Държавата отстъпи пред автомобилните инструктори

Работна група ще обсъжда броя на часовете и обучението на бъдещите шофьори

Държавата отстъпи пред автомобилните инструктори

Десетки автомобилни инструктори от цялата страна излязоха на национален протест в центъра на София. Учебни коли се събраха на площад "Александър Батенберг" и блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Инструкторите бяха недоволни от предложението на Министерството на образованието и това на Министерството на транспорта за увеличаване на часовете по кормуване - от 31 на 43 часа, и намаляването на теорията - до 14 часа. 

Според тях , подобна мярка няма да доведе до желания резултат за по-добро обучение на бъдещите шофьори, тъй като проблемът не е в обучението, а в начина, по който се взима изпита за придобиване на шофьорска книжка.

Протестът на инструкторите даде резултат и няколко часа по-късно новите текстове бяха отменени. След среща с представители на министерствата беше постигнато съгласие за създаване на нова работна група. Тя ще обсъжда броя на часовете по кормуване и начините за обучението на водачите. Автоинструкторите сами ще решат кой да влезе в тази група, която започва работа до края на месеца. 

Как се развиха протестите - гледйте на bgonair.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

0 от 500
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Тошо, къде си? ( преди 4 години )
    Направо копирайте системата, която беше едно време по Бай Тошово време! Системата работеше. Хората наистина се научаваха да карат автомобил. Имаше и много късане, а не всеки да взема, като бута сухо. На кyрса тогава бяхме 12 човека и само 5 взехме от първия път. Късаха и хич не се церемоняха. един съученик 8 пъти се явява докато вземе книжка. Нямаше рушвети и др.демократични превилегии и ценности. Техните бачкаха в Либия. Бяха му купили Лада 1500 от Корекома и трябваше да вземе само книжка.
  • #2
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Тошо, къде си? ( преди 4 години )
    Изкарах книжка по бай Тошово време. Имаше градско, извънградско, нощно и полигон. Часовете мисля, че бяха 30. Как тогава ни научаваха да караме, паркираме и да бъдем добри шофщори, а сега измислят всякакви глупости, продават книжки и всеки пищи, че шоферите не ставали. Е как да стават, като реално карат по 5-10 часа кормуване и толкова. Така са ми споделяли познати. Няма полигон, няма нищо. Инструктора бута някой лев на изпитващия да си затвори очите и хоп всички вземат книжка.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 години )
    Правителство без топки даде картбланш на атоинструктурите да пробутват книжки, защо те са в същия кюп в който са и изпитващите и кат... Добрия шофьор е този с много километри зад гърба, а не този с теоретичните познания... само че 1 час теория е по-евтин от час практика и разликата е чиста печалба ...