IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция си има национален автомобил

Кросоувър на ток е първият модел на марката TOGG

Турция си има национален автомобил

Мечтата на турските фенове на автомобилите вече е факт - страната им си има собствен национален автомобил, след като досега произвеждаше модели по лиценз от чужди производители. Машината беше представена пред медиите лично от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Самият модел представлява кросоувър със средни размери и изцяло електрическо задвижване, който ще се продава под марката TOGG. В компанията предвиждат до 2030 г. гамата на новия производител да бъде попълнена със седан, хечбек и компактен ван от сегмент С, както и с кросоувър от сегмент В.

TOGG

Електрическият кросоувър на TOGG се предлага в два варианта - със задно предаване (един електромотор) и 200 к.с., или със задвижване на четирите колела (два електромотора) и 400 к.с. По-слабата версия ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,6 секунди, а по-мощната - за 4,8 секунди.

Пробегът с едно зареждане на батериите отнема половин час, а електронните асистенти осигуряват трето ниво на автономно движение. Засега са известни единствено височината - 1080 мм, и разстоянието между двете оси - 2800 мм. Според производителя, междуосието е най-голямото в сегмента.


Още снимки - вижте в галерията.

В организацията на производството на TOGG са инвестирани 22 млрд. турски лири (3,3 млрд. евро). Строителството на завода ще приключи през 2021 г., а първите готови автомобили ще слязат от конвейера през 2022 г. Президентът Ердоган обеща да купи лично първата бройки, както и след 2 години да бъде готова мрежа от зарядни станции. Моделите на TOGG ще се продават и по света, като ще се започне с Европа.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #37
    3 rate up comment 2 rate down comment
    IYI ( преди 4 години )
    Машината ми хареса.Живот и здраве през 2023 година ще поръчам един TOGG.На злобарите и завистливе хора пожелавам да работят повечко и да си купят по една читава кола.
  • #36
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Fox ( преди 4 години )
    "Пробегът с едно зареждане на батериите отнема половин час,"Също колата е мощна 30кг и постига максимална скорост 50 картофа
  • #35
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Българин ( преди 4 години )
    Много неграмотни тук пък се опитват да пишат.Както се вика Чукча не читател чукча писател.Пробегът за едно зареждане отнема половин час е много сложно за разгадаване и аз сега ще разкрия загадката.Има се предвид,че когато електромобила се зарежда на зарядна станция това отнема 30 минути докато се зареди напълно!
  • #34
    12 rate up comment 1 rate down comment
    AutoKomediq ( преди 4 години )
    Аутомедия,веднъж поне,напишете една статия без елементарни грешки.Изненадайте ме!!!
  • #33
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Васил ( преди 4 години )
    Какво означава "Пробегът с едно зареждане на батериите отнема половин час..."?
  • #32
    4 rate up comment 4 rate down comment
    David ( преди 4 години )
    Bravo Na KomsiyteVsichko Sami Si Prozvejdat
  • #31
    4 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дииктатора Ердо щял да си има собствена електричка. Абакалъм! Ама тя докато излезе да не се случи да не е на власт вече и турчее-щият се форумен безродник, който даже си я е бил поръчал да почне да пее тогава друга песен!
  • #30
    10 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    той че плюе българите е едно обаче е друго това че някой го оставя това да се случава и да не трие подобни антибългарски неща. турците правят нещо и се пуща новината а от своя страна някакъв турчеещ се българин започва да ни развива теории какви били българите и как си бил поръчал тази кола при условие че още няма цена и не може да се поръча по простата причина че след повече от 2 години влиза в производство евентуално а за 2 год я камилата я камиларя....
  • #29
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Иво, Драган, Петкан, Иван, Турчина и там всичките ти имена, започваш да ставаш смешен с простотията си! Личи си от всякъде, че едно и също лице пише едни и същи простотии в защита на този проект. Какви ли не лъжи пусна, за да може сам да си повярваш може би, защото няма кой друг с малко акъл в главата да го направи. Кажи каква националност си? Не само аз, но виждам, че и други колеги се интересуват от това. Не е никак нормално да влезеш в български сайт и да плюеш по българите. Ама никак не е!
  • #28
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Ivo ( преди 4 години )
    Браво на комшиите. Успех и дано наистина да започнат серийно производство. Аутомедия, моля използвайте квалифициран преводач или поне читав редактор, или поне ***, като прочетат поста ми да коригират някои нещица, като: "първата бройки" "Пробегът с едно зареждане на батериите отнема половин час" и т.н.