IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви са изискванията за автомобилите през зимата в Европа?

Не във всички страни зимните гуми са задължителни

Какви са изискванията за автомобилите през зимата в Европа?

Зимата е период, в който пътуванията често са ограничени, а тези, които трябва да ги предприемат, се сблъскват с неприятни или дори опасни условия за шофиране. Това е достатъчна причина да обърнем внимание на оборудването на автомобила си. Някои от тях са препоръчителни, а някои – задължителни. В различните държави в Европа важат различни правила. Ето какви са те извън България.

Австрия: важи „ситуативно“ правило за зимните гуми. То важи за автомобили с общо допустимо тегло до 3,5 т. От 1 ноември до 15-и април при зимни условия като киша, сняг или лед по пътищата могат да се движат автомобили със зимни гуми. За зимна гума се счита всяка, носеща надпис M+S, M.S или M&S, както и символ на снежинка. Шофьорите с всесезонни гуми трябва да обърнат внимание на това правило. Като алтернатива на зимните гуми е дадена възможност за поставяне на поне вериги на поне две задвижващи колела. Това важи само когато настилката е покрита със сняг или лед. Участъци със задължителни вериги се обозначават със съответните знаци.

ЕС зима

Белгия: няма генерално правило за шофиране със зимни гуми. Изисква се използването на еднакви гуми M+S или зимни на всеки мост. Веригите са позволени на покрити със сняг или лед пътища.

Германия: важи „ситуативно“ правило за зимните гуми. При лед, сняг, киша и поледица може да се шофира само когато гумите са обозначени със символ M+S. Още по-добре е върху гумата да има символ на планина със снежинка, който обозначава чисто зимните гуми. Зимните гуми, обозначени с M+S, могат да бъдат използвани до 30 септември 2024 г. Шпайковете са забранени.

Дания: няма задължение за шофиране със зимни гуми. Веригите са позволени от 1 ноември до 15 април.

Италия: правилото за зимните гуми е различно в различните провинции. За по-сигурно се препоръчва между 15 октомври и 15 април да се шофира със зимни гуми и преди пътуване да се осведомите за специалните правила в съответния регион. Гуми със шпайкове могат да бъдат използвани между 15 ноември и 15 март. В Южен Тирол зимните гуми са задължителни от 15 ноември до 15 април.

ЕС зима

Полша: няма задължение за зимни гуми. Веригите са позволени само на покрити със сняг и лед пътища. Отсечки, където използването на вериги е задължително, се обозначават със съответните знаци.

Словения: общо правило за задължителни зимни гуми от 15 ноември до 15 март. Веригите са разрешени.

Франция: няма общо правило за зимни гуми. При съответните метеорологични условия могат да бъдат изисквани зимни гуми или вериги, но на места, обозначени временно с пътни знаци. Това засяга най-вече планините. Задължителен е минимален профил от 3,5 милиметра. Като опция могат да бъдат използвани вериги.

Холандия: няма генерално правило за зимни гуми. Веригите са позволени на изцяло покрити със сняг пътища.

Чехия: от 1 ноември до 31 март важи ситуативното правило за зимни гуми при зимни условия. Поставят се съответните знаци.

Швейцария: задължение за използване на зимни гуми няма. Индиректно шофьорите трябва да спазват подобно правило. В Швейцария законът предвижда шофьорът да може да владее автомобила си. Като цяло преди пътуване до алпийската страна се препоръчва смяната на гумите със зимни.

Снимки: ADAC, AutoScout24

0 от 500