IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cadillac си постави срок за отказ от двигателите с вътрешно горене

Американската компания променя имената на всичките си модели

Cadillac си постави срок за отказ от двигателите с вътрешно горене

Компанията Cadillac ще се откаже от използването на двигатели с вътрешно горене през 2030 г., разкри нейният президент Стивън Карлайл на среща с журналисти в Детройт. Според него, преминаването към електрическо задвижване ще зависи от интереса на потребителите, но в момента е невъзможно това да се случи.

"Никой не може да каже колко време ще отнеме прехода към електромобили, тъй като все още не е решен основният проблем - пробегът на тези машини с едно зареждане. За да може нашите модели на ток да бъдат конкуретноспособни, те трябва да изминават 300-400 мили (483-644 км)", коментира Карлайл.

Шефът на Cadillac допълни, че компанията му ще се насочи към разработката на чисти електромобили, а не на хибриди или на водородни машини. Това се дължи на интереса на клиентите на луксозните марки, които са готови да платят за електрическо задвижване и за системи за автономно движение.

Пъвият електромобил на марката ще бъде изграден на базата на концептуалния Cadillac EV (на снимката). В момента компанията работи върху серийния вариант на кросоувъра, който трябва да бъде завършен до края на 2022 г. Съответно, производството му ще стартира през 2023 г. в завода D-HAM в Детройт.

Карлайл разкри още, че компанията ще се откаже от сегашните имена на моделите си, които са комбинация от букви и цифри като CT4-V и XT5. "Escalade е забележително име", коментира шефът и призна, че най-вероятно Cadillac отново ще се върне към названия като Brougham, DeVille, Eldorado, Fleetwood или Seville.

Снимка: Cadillac

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    За съжаление това е при всички и натам отиват нещата. В Европа също влизат новите правила от 2020 с новите изисквания за камера в купето, която да записва всичко датчик за алкохол и какви ли не щуротии. Вече няма да можеш да си чоплиш носа примерно без да си записан. Пълнен контрол над всеки и всичко. Някой, някъде зад компютър може да ти спре колата, ако иска или, ако не си удобен да я засили и да станеш част от статистиката. Нещата не отиват никак на добре...
  • #1
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Bob ( преди 4 години )
    Тоя свят не върви на добре,..100 годишна история, и не сам оза тях се хвърля в кофата за да направим талиги проследими и зависими от който иска.Кой диктува тоя панаир..а овцете мълчат и блеят.