IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cupra се отрече от спортните коли

Испанският бранд ще прави само кросоувъри

Cupra се отрече от спортните коли

Откакто бе отделен от SEAT в самостоятелна марка Cupra представи на публиката три кросоувъра - бензиновият Ateca, хибридният Formentor и електрическият концепт Tavascan (на снимката), който едва ли ще бъде качен на поточната линия в идните 2 години. Хот-хечът Cupra Leon трябваше да дебютира догодина, но сега изглежда, че моделът няма да го бъде.

Изпълнителният директор на SEAT Лука де Мео призна пред Autocar, че брандът Cupra ще се фокусира върху SUV сегмента и няма смисъл да се очаква от него "горещи“"спортни автомобили: "Кросоувърите се наричат sport utility vehicles, защото представляват нова концепция за спортен дух. Крос-купетата сменят непрактичните двувратки, в които човек едва може да влезе. Да, те бяха бързи, имаха страхотна управляемост поради ниския център на тежестта и т.н. Но всичко това е в миналото", каза Де Мео.

Според него, аргументите за спортните автомобили са емоционални, а не рационални. "Нямам право да харча няколкостотин милиона само заради спортна кола, за да продавам по-късно 15 000 бройки на загуба. Сега има други приоритети, SEAT продава 500 000 автомобила годишно и не мога да си позволя такъв лукс, въпреки че ми харесва", добави шефът на SEAT.

Относно първоначалната идея на Cupra, Де Мео каза, че тя е била по-малко амбициозна. "Исках да създам бизнес около подразделението за автомобилни спортове, за да го защитя от своя приемник, който ще каже: "Състезания? Не ни трябват" и ще затвори всичко. Исках да създам бизнес около автомобилния спорт, който да го финансира. Това беше първоначалната идея. Сега тя се превърна в нещо по-голямо", обясни 52-годишният италианец който е гласен от борда на директорите на Renault за президент на френската компания.

0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    13 вземи се гръмни. ще оттървеш света от себе си - не е малко.
  • #11
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Най-добре да ги закрият. Да отърват света от лошото качество.
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    А бе... ( преди 4 години )
    който може прави и продава , който не може се оправдава...със сувчета!
  • #9
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Очакван ход. Всички производители вече се ориентират към СУВ/кросоъвър сегмента.Хората просто това искат. И са прави. Да ви кажа от личен опит веднъж качиш ли се на СУВ или кросоувър повече не поглеждаш друга кола за ежедневието. Просто практичността и комфорта са много по добри. Имаш добра видимост, просторен салон, голям багажник, добра проходимост през зимата и възможност да караш по черни пътища. Седаните и комбитата просто вече са отживелица защото им липсва многофункционалността на СУВ.
  • #8
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Къде е оня интелект с Купрата, която била на мястота на Алфа, 10 ти ли си? ХАХА, за какво ви е купра, като има куадрофоглио, и то с двигател на ФЕРАРИ. Не на голф.Чао.
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Тоя па ( преди 4 години )
    Тоя па искали го в Рено ами чудесно давай на никого няма да липсваш.Какво бе питам какво по специално и хубаво направи за Сеат ?????Какво ???Дойде раздели Купра с гръмките думи ще конглокираме Алфа ,ще бъдем премиум бла бла бла и какво ???Ами то не било така то джипчета то друго то трето .....
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Как ме дразнят ( преди 4 години )
    Скапани дедковци управляващи Европа .....Като човек карал целия си живот Ваг ви питам вас книжни плъхове управляващи ВАГ ....Защо бе защо за чийййй уииииии ви е това сега????Защо бе не си оставихте нормално нещата правете си Сеата а на най мощните модели слагайте купра...Вие друга работа нямате ли само глупости да мислите. Сега отделен бранд ама то само за джипове ама то не веднага еййййй шепа *** събрани заедно
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Купра Леон ( преди 4 години )
    То ,че ще има Купра Леон ще има не заради друго ами защото е готов преди дни даже аутобилд писаха за него.Въпроса е накъде въобще върви автомобилостроенето ?????*** няма край
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 4 години )
    Корвет е име с традиции. Сеат се лутат и не знаят какво да произвеждат. В крайна сметка аз не виждам какъв е смисълът от купра след като ще правят само сув, същата простотия като дс на ситроен. Все едно Лада да кажат ние ще направим отделна марка Нива.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    абе има вярно, че сув се търсят повече от спортни коли.. *** това не прави сув по-добре от леон купра... та не е комплексарщина - просто искаме спортни коли.. сув ако искам - има десетки компании с по 5 модела всяка, включително и Сеат. А за колегата който чака лавината - само зачети как вече има спирачки за нея откъм еко активистите.. няма да се учудя след няколко години да са по-малко СУВ спрямо сега.